Petycja rodziców o powrót dzieci do nauki stacjonarnej

W imieniu zaniepokojonych rodziców zwracam się do rządu polskiego z apelem o jak najszybsze otwarcie szkół i o powrót do nauki stacjonarnej, lub chociaż w systemie hybrydowym.

Od roku, z niewielką przerwą, nasze dzieci są zamknięte w domach. W domach, w których często siedzą same, bo rodzice pracują, albo w domach, w których nie mają dostępu do Internetu ("znikające dzieci", których liczbę ciężko oszacować), albo co najgorsze w domach przemocowych. Nie jestem specjalistką w temacie, ani psychologiem, jestem matką trójki dzieci, w tym dwójki w wieku szkolnym. I z tej pozycji mogę się wypowiadać i podpierać statystykami, sondażami i wypowiedziami specjalistów.

Nasze dzieci uzależniają się od technologii, od grania, spędzają mnóstwo czasu przed ekranami. Wiele dzieciaków nie wychodzi nawet na dwór, nie rozwijają się fizycznie, nie biegają, nie bawią się, nie spędzają czasu na powietrzu, nie spotykają się z rówieśnikami. Często jedyna interakcja z kolegami i koleżankami to ta przez media społecznościowe i komunikatory. Przebywanie w domu przez tak długi czas to dla zdecydowanej większości dzieci krzywda dla ich psychiki, rozwoju i zdrowych relacji w realnym świecie. Że nie wspomnę o jakości edukacji – na pewno jej poziom jest zróżnicowany, tak jak i w szkołach stacjonarnych, ale jedno można powiedzieć z pewnością – dla większości dzieci taka forma nauki jest trudniejsza, wiedza jest cięższa do przyswojenia, jest im się trudniej skupić, jak również utrzymać motywację do uczenia się.

Dlatego w mojej opinii, i nie tylko mojej, bo jak wskazuje ostatni sondaż CBOS*, aż 89% rodziców nie jest zadowolona z nauki zdalnej, szkody z przetrzymywania dzieci w domach przewyższają korzyści ze zwalczania rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2. Widać to na przykładach innych państw, w których szkoły są otwarte.

Zatem apelujemy, my, zaniepokojeni rodzice, a także myślę, że sporo nauczycieli, oraz osób, którym zależy na dobrostanie dzieci – czas zrobić wszystko, aby przywrócić dzieciom ich środowisko, przyjaciół, nauczycieli, sport i rozrywkę z dala od ekranów.

#otworzycszkoły po Wielkanocy!

*https://wiadomosci.wp.pl/powrot-do-szkol-89-proc-rodzicow-niezadowolonych-z-nauki-zdalnej-6608508262878016a?src01=7e744

Katarzyna Kosim-Mroczkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Kosim-Mroczkiewicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.