Petycja w sprawie nielikwidowania klas z roczników dzieci, które w roku szkolnym 2019/2020 skończyły 5 i 6 klasy

Skoczów 30.06.2020 r.

Rodzice ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Skoczowie

Dyrekcja Szkoły Podstawowej nr 8 w Skoczowie

Burmistrz Miasta Skoczów

PETYCJA

W sprawie nielikwidowania klas z roczników dzieci, które w roku szkolnym 2019/2020 skończyły 5 i 6 klasy

Drodzy Państwo!

My, rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 8 w Skoczowie, zwracamy się do Państwa z uprzejmą prośbą o nielikwidowanie klas naszych dzieci z roczników, które w roku szkolnym 2019/2020 skończyły 5 i 6 klasy.

Perspektywa likwidacji klas jest dla nas i dla naszych Dzieci ogromnym stresem. Nasze Dzieci bardzo zżyły się ze sobą i pomimo rozpoczęcia edukacji w większości przypadków w wieku 6 lat świetnie sobie poradziły z nawiązaniem wzajemnych przyjaźni i relacji, jak również ze stawieniem czoła początkom edukacji szkolnej. Jesteśmy głęboko przekonani, iż rachunek ekonomiczny nie może być głównym celem przyświecającym działalności szkoły, gdyż szkoła działa w imię wyższego dobra, jakim jest zapewnienie wykształcenia młodym ludziom. Szkoła, to nie tylko mury, to przede wszystkim ludzie, których z tą szkołą łączy wiele relacji, emocji, przyjaźni.

Nauka w tak dużej grupie jest dla nas niewyobrażalna, tym bardziej, że nasze dzieci zostały przyzwyczajone do określonych standardów. Realizacja planu polegająca na likwidowaniu klas, z pewnością obniży naszym dzieciom dotychczasowy komfort nauczania, bo właśnie przez taką podjętą decyzję bez Naszej wiedzy, nasze dzieci zostaną pozbawione dotychczasowych Wychowawców, którzy w profesjonalny i budzący naszą akceptację sposób wprowadzili nasze Dzieci w prawdziwe życie szkolne.

W przeludnionych klasach trudno jest prowadzić lekcje a co dopiero kontrolować postępy w uczniów. Nauczyciele starają się jak mogą, ale w takich warunkach trudniej jest pracować, pomagać dzieciom, nawiązywać relacje z nimi i ich rodzicami.

Mniejsze klasy są szansą, żeby pomóc dzieciom, zwłaszcza z problemami w nauce. Tymczasem zamiast wykorzystać tą szanse marnuje się ją w imię oszczędności Czy decyzja wydana przez Państwa musi zmierzać w kierunku likwidacji klas naszych Dzieci?

Czy system oświaty nie powinien dążyć do tego, aby dzieciom zapewniać jak najlepsze warunki do kształcenia, a jednym z takich warunków jest mniejsza liczebność dzieci w klasie? Czy o przyszłości naszych Dzieci i o ich wykształceniu muszą decydować tylko względy ekonomiczne?

Liczymy na Państwa zrozumienie oraz każde możliwe wsparcie i z góry dziękujemy za pozytywne rozpatrzenie sprawy.

RODZICE Szkoły Podstawowej Nr 8 w Skoczowie

Rodzice Szkoły Podstawowej nr 8    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rodzice Szkoły Podstawowej nr 8 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.