Petycja w sprawie nauczania zdalnego

Od dnia 19 marca aż do dziś mierzymy się z nową rzeczywistością studencką. Wszystko po to, by chronić zdrowie nasze oraz najbliższych. Powrót na uczelnię wiąże się z koncentracją zagrożeń, których w tym trudnym dla wszystkich okresie próbujemy uniknąć.

Ze względu na zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, jako studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Wałczu, wnioskujemy o zmianę formy sesji letniej na zdalną, a ostatecznie, jeżeli okaże się to niemożliwe, o przeniesienie terminu sesji na wrzesień i zorganizowanie jej wtedy w formie tradycyjnej.

Na przykładzie uczelni wyższych takich jak np.:Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Gdański wiemy, że rozwiązanie sytuacji w postaci sesji zdalnej, jest jak najbardziej możliwe.

Zorganizowanie wykładów stacjonarnych oraz sesji w czerwcu bieżącego roku wiąże się z takimi zagrożeniami, jak chociażby:

• możliwość styczności z osobami, u których wirus ma przebieg bezobjawowy, a które mogą zarażać inne osoby,
  • powstanie ogniska choroby zakaźnej, ponieważ wystarczy jedna zarażona osoba na sali, aby wirus rozprzestrzenił się na współuczestników wykładu, czy też egazaminu,
  • to, że nałożone środki bezpieczeństwa i reżimu sanitarnego mogą się okazać niewystarczające ze względu na brak dostępu do profesjonalnego sprzętu medycznego, jak np. maseczki, a te ogólnodostępne, nie stanowią środka ochrony o maksymalnej skuteczności,

Zajęcia na uczelniach nie odbywają się od 19 marca bieżącego roku ze względów bezpieczeństwa. Jak wiemy, epidemia nie osłabła, a wręcz przeciwnie. Powrót w tej sytuacji na uczelnie wydaje się być nierozsądny. Pracowaliśmy wytrwale przez cały okres edukacji zdalnej w trosce o bezpieczeństwo nasze i wykładowców i dalej w tym trwając chcielibyśmy prosić o możliwość zakończenia semenstru w powyższy sposób.

Studenci I Roku Zarządzania    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Studenci I Roku Zarządzania do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.