Petycja w sprawie ochrony Wałbrzyskich jeży na osiedlu Podzamcze

Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej Podzamcze w Wałbrzychu

Sz.P Tadeusz Choczaj

Sz.P Ryszard Grocholski

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach ( Dz. U. z 2018 r. poz. 870 ) składamy petycję w sprawie jeży mieszkających na terenie osiedla Podzamcze i wnosimy o podjęcie niezwłocznych działań na rzecz ochrony jeży.

Nasi mali przyjaciele mają już coraz mniej czasu. Niestety te kolczate ssaki są gatunkiem zagrożonym i jeśli nie zapewnimy im należytej ochrony, w ciągu kilku lat wyginą.

Minął miesiąc odkąd jeże wybudziły się z zimowego snu, a tylko na samej dzielnicy Podzamcze, co kilka dni obserwujemy kolejne przypadki osobników przejechanych przez samochody. Ile jeszcze czasu musi minąć, zanim zorientujemy się, że sytuacja jeży jest krytyczna? Warto pochylić się nad nimi, choćby z tego powodu, że te urocze stworzenia są nie tylko częścią naszego dziedzictwa przyrodniczego, ale także pełnią ważną rolę w ekosystemie. Pomagają nam w zwalczaniu szkodników roślin uprawianych przez ludzi oraz pożywiają się komarami. Ponadto jeże są nieszkodliwe i budzą powszechną sympatię oraz miłe skojarzenia. Zatroszczmy się o nie wspólnie.

Prosimy o podjęcie następujących działań na terenie dzielnicy Podzmcze w celu zwiększenia bezpieczeństwa jeży poprzez:

1.     Ustawienie Dodatkowych Tablic Ostrzegawczych: Prosimy o umieszczenie w miesiącach aktywności jeży tablic ostrzegawczych na drogach, które są często przecinane przez jeże. To pomoże kierowcom zachować ostrożność i unikać potencjalnego potrącenia tych małych ssaków.

2.     Ochrona siedlisk jeży:

Pozostawienie 15-20 % obszarów dzikich, bez ingerencji człowieka tj.: koszenia czy ścinania krzewów, które będą stanowić schronienie dla jeży. Jeże od zawsze żyją blisko człowieka, dlatego pomóżmy im w najprostszy sposób - nie zabierajmy im całej przestrzeni dla siebie. Zyskają na tym również inne dzikie stworzenia. Np.:

- pozostawmy wzdłuż balkonów budynków dwóch metrów pasa zieleni, służącego jako bezpieczne przejście dla zwierząt pomiędzy blokami,

- zasadźmy w niezagospodarowanych "ogródkach" przyblokowych paprocie i inne rośliny zadarniające, które nie będą wymagać koszenia,

- zasadźmy rośliny zadarniające wokół krzewów, których nie trzeba kosić, a w których jeże mogłyby zbudować bezpieczne norki do hibernacji na zimę,

- zostawiajmy zebrane jesienią liście w miejscach, gdzie potencjalnie mogą zimować jeże,

- w specjalnie wybranych miejscach, znajdujących się przy gęstszych nasadzeniach lub ogrodzonych ogródkach zamontujmy budki lęgowe dla jeży, które w bezpiecznej okolicy mogłyby wychować swoje potomstwo.

3.     Kampania reklamowa:

Okresowo rozwieszajmy plakaty w budynkach mieszkalnych oraz na tablicach informacyjnych należących do Spółdzielni Podzamcze, których celem jest zwiększyć świadomość wśród kierowców i mieszkańców naszej dzielnicy, że:

- na początku marca jeże wybudzają się i zdezorientowane pojawiają się na drogach, dlatego należy zachować większą ostrożność,

- w listopadzie jeże zapadają w stan hibernacji w jamach ziemnych lub pod zeschłymi liśćmi, dlatego powinno się zachować szczególną ostrożność w miejscach, które mogą być potencjalnym siedliskiem jeży.

4.     Edukacja Społeczna:

Organizujmy kampanie edukacyjne, aby zwiększyć świadomość mieszkańców na temat jeży i ich potrzeb. Wiedza o tym, jak postępować w obecności jeży, może pomóc w ochronie tych zwierząt. Przykładowe plakaty znaleźć można na stronie http://jerzydlajezy.com/wsparcie-dla-jezy/

Jeże są objęte ochroną gatunkową na terenie naszego kraju. Ta ochrona wynika z Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 6 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt.

Nasza dzielnica może być przyjazna zarówno dla ludzi, jak i dla dzikich zwierząt. Liczymy na Państwa wsparcie w ochronie tych uroczych stworzeń.

Miłośnicy jeży osiedla Podzamcze reprezentowani przez Monikę Hełmecką    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Miłośnicy jeży osiedla Podzamcze reprezentowani przez Monikę Hełmecką do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.