Petycja w sprawie pozostawienia dotychczasowych godzin pracy przedszkola

Szanowna Pani Dyrektor,

Zwracamy się z prośbą o zachowanie dotychczasowych godzin pracy przedszkola.Ze zdziwieniem dowiedzieliśmy się, że od przyszłego roku szkolnego przedszkole ma mieć skrócony czas pracy do godziny 17:00. Chcielibyśmy wyrazić nasz sprzeciw wobec takiej decyzji. Nasz wniosek motywowany jest tym, że zmiana godzin pracy placówki godziłaby w nasze możliwości pracy zawodowej. Uważamy, że nie należy zmieniać tych godzin bez porozumienia z rodzicami, którzy wybierali placówkę m.in. biorąc pod uwagę godziny jej pracy. Wśród nas są rodzice, którzy oboje pracują do godz. 17, a także samotni rodzice, nie mający innej możliwości zapewnienia opieki dziecku oraz osoby, które wybrały placówkę dalej od miejsca zamieszkania właśnie ze względu na godziny pracy, lub w pobliżu pracy jednego tylko rodzica. Ta zmiana godzi w nasze prawo do pracy, a przecież publiczne przedszkole ma m.in. umożliwić rodzicom powrót do pracy, zwłaszcza w okresie budowy Tramwaju na Wilanów, kiedy te dojazdy mogą być wydłużone. Zwracamy również uwagę, że ta zmiana będzie stanowiła szkodę dla dzieci, których rodzice nie są w stanie tak przeorganizować godzin pracy, żeby odbierać je wcześniej i będą zmuszeni przenieść je do innej placówki. Dla tych dzieci będzie to oznaczało wyrwanie ze znanej grupy rówieśniczej i znanego miejsca i konieczność ponownej adaptacji w nowym środowisku, a zatem nie możemy się zgodzić ze stwierdzeniem, że jest ona dla dobra dzieci. Prosimy o ponowne przemyślenie tej decyzji i rozważenie jej zmiany. Jesteśmy gotowi poprzeć Panią Dyrektor w sprawie wystąpienia do władz samorządowych o przyznanie dodatkowych godzin pracy nauczycieli, a także zebrać w tej sprawie podpisy rodziców.

Krystyna Żyżyńska-Galeńska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Krystyna Żyżyńska-Galeńska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.