Petycja w sprawie sfinansowania badań klinicznych nad działaniem amantadyny w przebiegu Covid-19.

Szanowny Panie Prezesie!

Zwracamy się z uprzejmą prośbą i apelem o podjęcie działań w celu przeprowadzenia badań klinicznych nad skutecznością amantadyny u chorych z COVID-19. W czasie, kiedy koronawirus czyni spustoszenie w naszym kraju i na całym świecie, gospodarka stoi na skraju zapaści, wiele osób umiera, a lekarze są bezradni, świat nauki i medycyny ma wyjątkowo odpowiedzialne zadanie - stworzenie skutecznej szczepionki, ale też poszukiwanie leku, który zmniejszy odsetek ofiar śmiertelnych i skróci czas trwania choroby.

Liczne obserwacje przypadków ogłoszonych w mediach, jak również badania i obserwacje pacjentów leczonych amantadyną dla złagodzenia choroby Parkinsona opublikowane w literaturze światowej sugerują, że może on być skutecznym lekiem także w przypadku Covid-19. Jako obywatele zwracamy się z prośbą o priorytetowe potraktowanie przez Agencję Badań Medycznych finansowania badań w tym zakresie. Wierzymy ze ABM jest jedyną instytucja w kraju, która może pomoc w rozwiązaniu tego problemu klinicznego.

Z poważaniem i nadzieją na pozytywne i szybkie rozpatrzenie prośby

Obywatelki i Obywatele

Monika Grzegorczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Monika Grzegorczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.