PETYCJA W SPRAWIE ZAWIESZENIA PRZEPISÓW O ZAKAZIE HANDLU W NIEDZIELĘ NA CZAS ZAGROŻENIA EPIDEMICZNEGO

Szanowny Panie Premierze,

zgodnie z ostatnimi doniesieniami prasowymi rząd słusznie zdecydował się na czasową rezygnację z zakazu handlu w niedzielę w zakresie obejmującym rozładowywanie, przyjmowanie i ekspozycję towaru pierwszej potrzeby (cyt. Za odpowiedzią departamentu komunikacji MR na pytanie Business Insider Polska).

Mamy jednak nadzieję, iż zmiany w tym zakresie pójdą dalej. Epidemiolodzy są zgodni – rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 nie da się ograniczyć bez utrzymania dystansu społecznego i zaniechania większych zgromadzeń. Całościowe wycofanie zakazu handlu w niedzielę pomogłoby ograniczyć tłok w sklepach oraz ułatwić sieciom handlowym stosowanie odpowiednich norm sanitarnych, bezpośrednio przyczyniając się się do zwalczenia wirusa.

Na podobny krok zdecydowało się chociażby kilka rządów niemieckich Landów, takich jak Brema, Dolna Saksonia, Hesja, czy Berlin. Patrząc na dotychczasowe zachowanie Polaków wobec epidemii nie wątpimy, że rozwiązania takie ze zrozumieniem przyjęliby nawet zwolennicy niedzieli niehandlowych.

W związku z powyższym apelujemy o całkowite zawieszenie obowiązywania przepisów ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę i święta oraz niektóre inne dni z dnia 10 stycznia 2018 roku na czas zagrożenia epidemicznego w związku z zarażeniami wirusem SARS-CoV-2.

Stowarzyszenie Liberty Forum Poland    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Liberty Forum Poland do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.