Petycja ws. wzrostu cen ciepła systemowego w Gorzowie Wielkopolskim

Gorzów Wielkopolski, dnia 7 maja 2023 r.

Mieszkańcy

Gorzowa Wielkopolskiego

DO:

PGE Energia Ciepła S.A. Oddział Elektrociepłownia

w Gorzowie Wielkopolskim

ul. Energetyków 6

66-400 Gorzów Wielkopolski

PETYCJA

W kwietniu br. pojawiła się informacja, że na podstawie „ustawy o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła…” gorzowski dostawca ciepła - PGE Elektrociepłownia - „zmuszony” jest do kolejnej podwyżki cen ciepła i podgrzewania wody dla mieszkańców Miasta.

Dzieje się to wtedy, kiedy drastycznie spadają ceny paliwa gazowego na rynku. PGE Gorzów powołuje się „na koszty własne” i chęć „obniżek przez podwyżki”.

Ww. ustawa niweluje co prawda wzrost cen „na dziś”, poprzez dopłaty do cen paliwa gazowego wg wysokości cen na wrzesień 2022 r. – a więc względem najwyższej ceny paliwa gazowego w historii na rynku. Gdy ustawa (tzw. tarcza) przestanie obowiązywać PGE Elektrociepłownia w Gorzowie znacząco podniesie po raz kolejny ceny mieszkańcom (zapewne przed kolejnym sezonem grzewczym).

Tym samym, PGE Elektrociepłownia w Gorzowie próbuje „wykorzystać” kolejne fale podwyżek, aby pokryć swoje nieefektywne funkcjonowanie, zamiast – jak każde przedsiębiorstwo na konkurencyjnym rynku – dokonać restrukturyzacji. Zamiast ciąć „koszty własne”, PGE wykorzystuje pozycję monopolisty na lokalnym rynku Gorzowa i obciąża mieszkańców, pomimo, że ceny surowców spadają, co pozwala na obniżkę cen ciepła i to przy uwzględnieniu obiektywnych wzrostów np. pensji minimalnych w firmach.

Dochodzi bowiem do sytuacji, w której Gorzowianie podłączeni do sieci ciepłowniczej są zmuszani do pokrywania kosztów przedsiębiorstwa, płacąc za usługi o wiele więcej niż zamieszkujący np. w domach jednorodzinnych z własnym ogrzewaniem.

Tym samym „eksploatacja” ludzi, dodatkowo biedniejących przez bardzo wysoką inflację jest absolutnie nie do zaakceptowania.

Elektrociepłownia w Gorzowie jest operatorem państwowym, na którym ciąży „obowiązek odpowiedzialności społecznej”, w związku z tym, my, mieszkańcy Gorzowa, domagamy się zmiany decyzji o podwyżkach, a wręcz w perspektywie obniżenia rachunków za ciepło systemowe w Gorzowie, a nie ich – raz podniesionych wg cen w sezonie zimowym 2022/2023 – utrzymywania na absurdalnie wysokim poziomie.

Przypominamy również, że Gorzów to miasto z jednymi z najniższych wynagrodzeń w kraju – nie godzimy się na obciążanie nas kosztami własnymi monopolisty. Oczekujemy obniżki nieadekwatnie zawyżonych rachunków za ciepło systemowe.

Zwracamy się jednocześnie do władz miasta Gorzowa: Prezydenta Miasta Pana Jacka Wójcickiego oraz wszystkich Radnych Miejskich o podjęcie pilnych działań i mediacji z monopolistą, mających na celu uczciwe naliczanie opłat za rzeczywiście dostarczone usługi, a nie przerzucanie na gorzowian kosztów nieekonomicznego zarządzania.

Podpisując, upoważniam Łukasz Grzesiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.