Petycje o zmiany w organizacji ruchu na ulicy Postępu w Warszawie

received_449490540357019.jpegKażdego popołudnia w czasie popołudniowego szczytu komunikacyjnego na Służewcu bardzo utrudniony jest ruch ulicami Konstruktorską, Domaniewską i Postępu.

Korki na Służewcu to nic nowego niemniej jednak w ocenie Stowarzyszenia "Lepszy Służewiec" zastosowane punktowo rozwiązania znacząco wpływają na ich zwiększenie i konieczne są tu zmiany.

Chodzi o dwa miejsca:

- sygnalizację świetlną na skrzyżowaniu Postępu z Marynarską,

- organizację ruchu na ulicy Postępu na odcinku Domaniewska - wiadukt drogowy.

Pierwszym problemem jest zastosowane nietypowe rozwiązanie, polegające na tym, że na wspomnianej sygnalizacji dla poruszających się jezdnią na stałe świeci się sygnał czerwony, a na ruch pojazdów zezwala zapalająca się tzw. zielona strzałka. Powoduje to, że zgodnie z przepisami każdy kierujący pojazdem ma obowiązek zatrzymać się przed tym sygnalizatorem. Taki sygnał wyświetlany jest pomimo tego, że dla pieszych w tym czasie świeci się tzw. czerwone światło. To rozwiązanie mocno ogranicza przepustowość tego skrzyżowania.

Drugą kwestią wartą rozważenia jest zmiana organizacji ruchu na wspomnianym odcinku tak, aby w kierunku południowym na ulicy Postępu znalazły się dwa pasy: jeden dla kierujących się na wiadukt w stronę Ursynowa, drugi dla skręcających w prawo w Marynarską w kierunku Ursusa. Obecnie oblegany prawoskręt paraliżuje ruch w tym miejscu. Szerokość jezdni pozwala na taką zmianę.

Jeśli uważasz te zmiany za właściwe i konieczne, prosimy podpisz tą petycję!

Lepszy Służewiec    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Lepszy Służewiec do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.