Pistolety nie dla myśliwych

PiS chce uzbroić myśliwych w pistolety i rewolwery. W jakim celu?

Posłowie PiS i myśliwi próbują pośpiesznie przepchnąć w Sejmie nowe prawo łowieckie, które zezwala myśliwym na posiadanie i używanie broni krótkiej - pistoletów i rewolwerów.

Myśliwym już dziś łatwiej jest otrzymać zezwolenie na posiadanie broni, niż osobie, która nie jest członkiem Polskiego Związku Łowieckiego. Co gorsze - myśliwi nie mają obowiązku odbycia przeszkolenia, zaliczenia egzaminów strzeleckich, przechodzenia regularnych badań lekarskich i psychologicznych.

Jeśli lobby myśliwskie oraz PiS zdołają w ekspresowym tempie uchwalić nowe prawo łowieckie, możemy mieć w Polsce armię 116 tysięcy osób posiadających legalnie broń krótką - pistolety i rewolwery.

Być może niektórym myśliwym posiadanie pistoletu poprawi samopoczucie, ale z pewnością nie poprawi bezpieczeństwa publicznego. Liczne przypadki nadużywania przez myśliwych alkoholu powinny raczej skłaniać do ograniczania uprawnień do posiadania i używania broni przez członków Polskiego Związku Łowieckiego.

Sprzeciwiamy się planom wyposażenia myśliwych w pistolety.

Pistolety nie dla myśliwych!