Pomnik Łódzkich Włókniarek

Szanowna Pani

Hanna Zdanowska

Szanowna Pani Prezydent,

Łódź to miasto o pięknej i bogatej przeszłości. Jej historia jest w dużej mierze związana z włókniarkami. To one na przestrzeni lat w pocie czoła budowały świetność i wielkość naszego miasta. Tak było zarówno w XIX wieku, jak i początkach wieku XX, kiedy to dzięki ciężkiej pracy włókniarek zbudowało się bogactwo i świetność łódzkich fabrykantów i przedsiębiorców. Tak było również w okresie PRL, kiedy to sztandarowymi łódzkimi zakładami były te z branży włókienniczej i bawełnianej.

Historia łódzkich włókniarek jest nie tylko piękna, ale naznaczona również dramatycznymi wydarzeniami. To właśnie włókniarki w 1971 roku zorganizowały strajk, w którym udział wzięło kilkadziesiąt tysięcy pracownic i pracowników i który jako jedyny w historii PRL zmusił władze do cofnięcia się i odstąpienia od podwyżki cen żywności.

Dramatyczny dla łódzkich włókniarek był również początek lat 90. W wyniku transformacji i upadku większości zakładów z branży włókienniczej i bawełnianej pracę straciło wtedy w Łodzi kilkadziesiąt tysięcy kobiet, które zostały pozostawione bez żadnej pomocy i wsparcia państwa.

Szanowna Pani Prezydent,

Stowarzyszenie Inicjatywa Polska, Łódzkie Dziewuchy DziewuchomFederacja Niezależnych Samorządnych Związków Zawodowych Przemysłu LekkiegoKlub Krytyki Politycznej w Łodzi i Szacunek dla Łodzi  uważają, że piękna, ale i dramatyczna historia łódzkich włókniarek zasługuje na należyte upamiętnienie. Jest rzeczą niezwykle wstydliwą, iż do tej pory władze naszego miasta nie znalazły odpowiedniej formy na upamiętnienie i oddanie hołdu łódzkich włókniarkom. Na ulicy Piotrkowskiej znajdują się pomniki poetów, pisarzy, artystów, postaci bajkowych, a nawet łódzkich fabrykantów. Wciąż jednak swojego miejsca w sercu Łodzi nie doczekały się włókniarki.

Dlatego apelujemy do Pani Prezydent o podjęcie przez władze Łodzi pilnych działań w celu budowy na ul. Piotrkowskiej Pomnika Łódzkich Włókniarek. Wszyscy jesteśmy to winni tym, które współtworzyły piękną i trudną historię naszego miasta. Przywróćmy pamięć o łódzkich włókniarkach i zbudujmy w sercu Łodzi pomnik poświęcony ich pamięci. Wszak Łódź jest przecież kobietą!

Inicjatywa Polska, Łódzkie Dziewuchy, Federacja NSZZ Przem. Lek., Krytyka Polityczna, Szacunek dla Ł    Skontaktuj się z autorem petycji

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Inicjatywa Polska, Łódzkie Dziewuchy, Federacja NSZZ Przem. Lek., Krytyka Polityczna, Szacunek dla Ł. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.