Pomóżmy Cwalinom

Szanowny Pan Krzysztof Żuk Prezydent Miasta Lublin Rada Miasta Lublin

Szanowni Państwo zwracamy się do Państwa w sprawie Elżbiety i Lecha Cwalinów, którzy przez niemal 40 lat prowadzili w Lublinie klub artystyczny Hades i Restaurację Hades – Szeroka. W czerwcu bieżącego roku lokal definitywnie zamknął swoje podwoje, a jego właściciele zostali z długami; również wobec miasta.  Zwracamy się do Państwa właśnie w sprawie rozważenia możliwości umorzenia tych zobowiązań. Państwo Cwalinowie są ogromnie zasłużeni dla budowania wizerunku Lublina jako miasta kultury i miejsca artystycznych inspiracji. Zaczynali jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku. Przez kilkanaście lat działali w piwnicach obecnego Centrum Kultury, a ostatnie dziesięciolecie spędzili w kamienicy przy ulicy Grodzkiej 21. Organizowali koncerty nie tylko tam, ale również w innych miejscach Lublina: Filharmonii Lubelskiej, Chatce Żaka, Teatrze Muzycznym, Centrum Kongresowym UP, czy Hali Globus. Dzięki nim Lublinianie mogli słuchać koncertów Lory Szafran, Nigela Kennedego, Kroke, Marcina Świetlickiego, Borysa Somerszafa, Cesarii Evory i wielu wielu innych. To oni przez lata organizowali jedyny w mieście festiwal jazzowy i jako pierwsi zaprosili do Lublina wykonawców fado i flamenko wtedy kiedy dla większości z nas to była tylko muzyczna ekstrawagancja. To państwo Cwalinowie dali schronienie Lubelskiej Federacji Bardów. To oni w najtrudniejszych chwilach pomagali Marcinowi Różyckiemu. To u nich bezpieczna przystań miał Kazimierz Grześkowiak.

hades1.jpg

W Hadesie były też wystawy, spektakle teatralne, wieczory poetyckie, spotkania dyskusyjne; różnorodność wydarzeń była tak wielka że nie sposób wszystkie wymienić. Trzeba jednak podkreślić jedno, państwo Cwalinowie organizując je nie kierowali się tylko i wyłącznie zyskiem lecz przede wszystkim potrzebą kreowania miejsca spotkania z kulturą i sztuką, gdzie każdy mógł odnaleźć coś dla siebie. Trzeba też podkreślić że często finansowali te wydarzenia z własnej kieszeni. Oczywiście był to ich wybór i  inwestycja w wizerunek lokalu ale w ten sposób oddawali też ogromną przysługę Lublinowi prze wiele lat budując prestiż kulturalny miasta.  Trzeba tu podkreślić że robili to z potrzeby serca; nie dorobili się jachtu, drogiego auta czy eleganckiej willi. Swoją postawą zasłużyli jednak na nasz szacunek i specjalne traktowanie. Obecnie utracili lokal, a tym samym źródło dochodu i utrzymują się jedynie z niewielkich emerytur.  Właśnie dlatego zwracamy się do Państwa: Pana Prezydenta oraz Rady Miasta Lublin, o rozważnie możliwości umorzenia długu.

Kłopoty państwa Cwalinów zaczęły się już kilka lat temu, kiedy spadł na nich obowiązek spłaty całego długu, który powstał jeszcze w latach współpracy ze wspólnikiem. To mocno podkopało stabilność finansową firmy. Przyjaciele Hadesu zorganizowali wtedy koncert charytatywny i aukcje na rzecz spłaty długu. Pojawiło się światło w tunelu i wtedy przyszła pandemia, która na prawie rok praktycznie uniemożliwiła normalne funkcjonowanie lokalu. Długi zaczęły rosnąć. Zaległości w ZUS i Urzędzie Skarbowym utrudniły uzyskanie tarcz finansowych. Państwo Cwalinowie otrzymali pomoc tylko raz i było to dofinansowanie związane z utrzymaniem miejsc pracy, które natychmiast trafiło do pracowników. Dług z tytułu nieopłaconych czynszów, który wynika z umowy najmu podpisanej z Ośrodkiem Brama Grodzka Teatr NN jest bardzo wysoki. Ośrodek jest samorządową instytucją kultury i zdajemy sobie sprawę że przy dużej sumie pieniędzy nie może sam podejmować jakichkolwiek decyzji.

My, mieszkańcy Lublina i odbiorcy działań kulturalno-artystycznych państwa Cwalinów prosimy o udzielenie pomocy tak zasłużonym obywatelom naszego miasta, wielokrotnie nagradzanych za swoje zasługi Dyplomami i Medalami Prezydenta Miasta Lublin.  Jesteśmy przekonani, że mocnym argumentem za umorzeniem długu jest zarówno ogromny wkład państwa Cwalinów w rozwój kulturalny miasta i budowania jego wizerunku, jak i ich obecna sytuacja majątkowa, spowodowana w dużej mierze pandemią Covid -19.

Szczególne sytuacje wymaja wyjątkowych rozwiązań i dlatego zwracamy się z prośbą o to aby miasto na drodze uchwały odstąpiło od dochodzenia  lub umorzyło należności pieniężne z tytułu oddania nieruchomości w najem. Niech ich wieloletnia praca, owocująca tak wieloma wydarzeniami kulturalno-artystycznymi, stanie się przyczynkiem do podjęcia decyzji, pomagającej im w tym trudnym czasie pandemii COVID -19.  Państwo Cwalinowie zasługują na pomoc oraz na to aby ich nie zostawić  samych sobie. Ufamy więc, że nasza prośba zostanie wysłuchana.

Wersja papierowa petycji do podpisu w Lublinie u Krzysztofa Bilewicza w zakładzie fryzjerskim "Łysol" ul Langiewicza 5

Stowarzyszenie Kultury Wienner Krakauer

Stowarzyszenie Angelus

Stowarzyszenie  Festiwal Brunona Szulca

Ks Alfred Wierzbicki

ks Andrzej Szostek

prof Lechosław Lameński

Zofia Jaworska Beklen

Marzena i Jean Bos

Grzegorz Józefczuk

Paweł Odorowicz

Jakub Niedoborek

Borys Somerszaf

Leszek Mądzik

hades_2.jpg

Podpisując, upoważniam helena do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.