Pomóżmy muzykom wrócić do Domu Muz

Tomasz Grzeszkowiak

Dyrektor Domu Muz

Szanowny Panie Dyrektorze,

Ze zdumieniem i smutkiem przyjęliśmy informację dotyczącą wprowadzenia obowiązkowych opłat dla zespołów odbywających próby w Domu Muz. Jest to dla nas zupełnie niezrozumiała decyzja. Chcielibyśmy zapytać: dlaczego realizując misję Pana instytucji to właśnie my zostaliśmy obciążeni kosztami jej funkcjonowania?

Wielokrotnie występowaliśmy podczas koncertów organizowanych dla mieszkańców Torunia, podatników utrzymujących miejskie instytucje, nie pobierając żadnego wynagrodzenia. Zawsze to my sami ponosiliśmy koszty dojazdu oraz dowozu instrumentów. Wprowadzenie opłat za korzystanie z sali prób zmusiło nas do rezygnacji z wykorzystywania pełnego instrumentarium, a to w sposób niekorzystny odbiło się na jakości naszej pracy.

Chcemy postrzegać Toruń jako miasto, które rozumie twórców kultury, które potrafi wspierać talenty swoich mieszkańców. Wierzymy, że nadal możemy odnaleźć drogę do porozumienia. Chcemy móc przygotowywać się do koncertów w Domu Muz i powrócić do współpracy z Państwa instytucją. Chcemy wspólnie znaleźć rozwiązanie tej niecodziennej sytuacji.

Świadomi faktu, jak wielu muzyków zostało dotkniętych skutkami tej decyzji, wyrażamy nadzieję, że zostanie ona anulowana. Dla dobra wszystkich stron.

Z poważaniem,

Jarosław Wojtas