Popieramy Ubera

Z usług oferowanych przez Ubera korzysta w Polsce już ponad 1.000.000 osób. Dzięki aplikacji powstało też kilka tysięcy miejsc pracy.

Chcemy, by ta i podobne do niej usługi rozwijały się z korzyścią dla obywateli. Chcemy, by prawo uwzględniało nowoczesne rozwiązania technologiczne, na których się opierają. Skorzystają na tym również taksówkarze, którzy w tej chwili muszą montować w swoich samochodach taksometry i kasy fiskalne. Po zmianie prawa będą mieli wybór.

Każdy przejazd samochodem z aplikacją Uber kończy się wystawieniem faktury. Uber pobiera prowizję od 20 do 25% i płaci od tych kwot podatki na terenie UE. Od pozostałej kwoty płacone są podatki dochodowe w Polsce, która jest dla tej korporacji 3 rynkiem w Europie. Dzięki rosnącej popularności tej aplikacji jest to zatem duża kwota, która trafia do krajowego budżetu.

MY, NIŻEJ PODPISANI POPIERAMY DZIAŁALNOŚĆ UBERA W POLSCE! Proponujemy także następujące rozwiązania:

- Regulacje prawne, które pozwalałyby na rozwój usług opartych zarówno o tradycyjne, jak i nowoczesne rozwiązania technologiczne, przez ich traktowanie na równi,

- Ogólnopolskie licencje dla kierowców wykonujących przewóz osób (również dla taksówkarzy) - powinny być wydawane osobie, która przedstawi zaświadczenie o niekaralności oraz historię wykroczeń drogowych. Dokumenty te musiałyby być aktualizowane co roku. Dodatkowo kierowca musiałby przechodzić specjalistyczne badania przeprowadzone przez lekarzy medycyny pracy.

Nieformalna Grupa “Społeczność Uber’a"

oraz podpisani niżej:

popieramy_ubera_50,4x23,8_podglad1.jpg

Nieformalna Grupa Społeczność Ubera    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Nieformalna Grupa Społeczność Ubera do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.