Prośba o zachowanie toru rowerowego w Gdańsku Oliwie - skrzyżowanie ulic Polanki i Tetmajera

Witam. Nazywam się Piotr Kołodziej. Jestem kilkukrotnym mistrzem Polski w dyscyplinie bmx dirt, Mistrzem Niemiec German Open Dirt 2008 oraz wicemistrzem Austrii Austrian King of Dirt w tej samej kategorii.
   Jestem również współtwórcą toru rowerowego w Gdańsku Oliwie przy ulicy Polanki i Tetmajera. Wiekszość treningów do ogólnopolskich i międzynarodowych zawodów dokonałem właśnie tam. Tor ten został stworzony dzięki wieloletniej pracy pasjonatów bmx-a i innych rowerowych dyscyplin. Jest to miejsce kultowe, które zna niemal każdy bardziej aktywny człowiek w tym mieście, Polsce, jak i paru ludzi z innych krajów. I to właśnie w tej sprawie piszę do was ten tekst.
    Dokładniej chodzi o to, że już po raz trzeci w ciągu 3 lat zostanie złożony projekt w głosowaniu Budżetu obuwatelskiego o wybudowanie w tym miejscu „wybiegu dla psów”, a co za tym idzie, tor miałby być doszczętnie zniszczony. Jak donosi wywiad na stronie Radia Gdańsk (link poniżej), mieszkańcy Oliwy oraz Tomasz Strug na ich czele, domagają się wybudowania w tym miejscu „wybiegu dla psów". Efekt ciężkiej wieloletniej pracy młodych, aktywnych ludzi miałby zostać zniszczony w ciągu kilku godzin, dramatycznie pozostawiając ich bez miejsca do jazdy. Smutek, jaki zagościłby w naszych sercach, gdyby pomysł ten został wdrożony w życie, byłby nieodwracalny. Czy chodzi właśnie o to, aby Ci najbardziej zapaleni do sportu ludzie mieliby zostać bez miejsca, które dotychczas umożliwiało im wyrażanie samych siebie?
Jest mi niezmiernie przykro, że nadal pojawiają się w naszym mieście osoby, które w imię biznesu, chcą nam utrudnić kontynuowanie uprawiania tego sportu.
   Niniejszym zgłaszam się z prośbą do was życzliwych i prawdziwych obywateli o podpisanie petycji w celu uniemożliwienia zagospodarowanie tego terenu z pieniędzy Budżetu obywatelskiego w roku 2019. Tym samym pozostawieniu tego miejsca do użytku ludziom związanym z bmx-em oraz wszystkim tym, którzy kochają sporty ekstremalne.

link do wywiadu na stronie Radio Gdańsk:

link do filmu z Oliva Trails:

Składając podpis, uprawniam Piotr Kołodziej do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.