Nie zmieniajcie terenów ekosystemu rzeki Trzonia na inwestycyjne - na magazyny!

Zendek, 23 marca 2021 roku

do Rady Gminy Mierzęcice

My, niżej podpisani zwracamy się z prośbą o odstąpienie od prac związanych z przekształceniem terenów Mierzęcice -Trzonia z obecnego statusu rolnych na inwestycyjne.

Decyzję o napisaniu tej petycji podjęliśmy w związku z nadal trwającymi, podjętymi przez Gminę Mierzęcice czynnościami planistycznymi, które zgodnie z zapowiedziami inwestora, zmierzają do nadania tym terenom charakteru inwestycyjnego o przeznaczeniu  magazynowo - logistycznym.

Jako mieszkańcy, sąsiedzi i sympatycy sołectwa Zendek i jednocześnie bezpośredni sąsiedzi terenów obszaru Mierzęcice-Trzonia chcemy przedstawić nasze stanowisko w przedmiotowej sprawie gdyż podjęte czynności planistyczne skutkować będą całkowitą zmianą obecnego charakteru tych terenów jak i ich nieodwracalną dewastacją.

Obszar ten znajduje się wewnątrz kompleksu leśnego, zlokalizowanego na terenie gminy Ożarowice, w ekosystemie Trzoni. Jest to teren leśno – łąkowy, niezainwestowany, z nierozbudowaną siecią komunikacyjną . Oczywistym jest, że jeśli w sposób definitywny i nieodwracalny zostanie zmienione jego przeznaczenie, zdewastowane zostaną znaczne obszary leśne, stanowiące obecnie ogromną wartość ekologiczną. Potrzeba skomunikowania (utwardzone drogi dojazdowe, których jako grunty rolne, teren planowanej inwestycji nie posiada) i uzbrojenia w media inwestycji o takiej skali będzie najprawdopodobniej generowała nie tylko znaczny ruch pojazdów wielkogabarytowych w środku obszarów leśnych (co samo w sobie jest trudne do wyobrażenia) ale znacząco wpłynie także na wzmożenie ruchu na istniejących drogach okolicznych gmin.

Planowana inwestycja według założeń inwestora, przewiduje wybudowanie infrastruktury logistyczno - magazynowej o powierzchni całkowitej ok. 460 tyś  m2  w tym  ok. 110 tyś.m2 pod dachem. Myśląc o wpływie inwestycji na środowisko naturalne pamiętamy nie tylko o zaobserwowanych i występujących na tym obszarze chronionych gatunkach fauny (m. in. bocian czarny, bóbr europejski, traszka grzebieniasta) oraz flory (m.in. lilia złotogłów i przylaszczka pospolita) ale również o fakcie, że pod całym tym terenem jest zlokalizowany powstały w triasie, Główny Zbiornik Wód Podziemnych nr 1 Lubliniec – Myszków, a rzeczka Trzonia zasila Brynicę, która z kolei wpada do zbiornika Kozłowa Góra, będącego jednym z najważniejszych rezerwuarów wody pitnej dla mieszkańców Śląska. Skażenie obszaru Trzoni niosłoby zatem niewyobrażalne konsekwencje dla systemu zaopatrzenia regionu w wodę.

Nasze stanowisko potwierdza fakt, iż Projekt zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Mierzęcice  (wniosek z dn.27 listopada 2019 r.) uzyskał negatywną opinię Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Katowicach z dn. 19.12.2019 r. Cytując tylko jej część: „(….) Planowane kierunki zagospodarowania przestrzennego powodować bowiem mogą szereg negatywnych oddziaływań na środowisko przyrodnicze, w tym tereny cenne pod względem przyrodniczym, występujące powiązania przyrodnicze-korytarze ekologiczne oraz lokalne szlaki migracji (obejmujące m.in. dolinę cieku Trzonia), krajobraz oraz tereny otwarte i obszary o charakterze leśnym i zadrzewionym (….)” Powyższy projekt zmiany zagospodarowania uzyskał negatywne opinie m. in.:

- Wójta Gminy Ożarowice,

- Śląskiej Izby Rolniczej,

- odmowę uzgodnienia od Zarządu Województwa Śląskiego.

Pod protestem w tej sprawie złożyło również podpisy 470 mieszkańców okolicznej wsi Zendek a Zebranie Wiejskie sołectwa Mierzęcice II w dniu 19 grudnia 2019 r. podjęło uchwałę o sprzeciwie wobec planowanej inwestycji na tym terenie.

Jesteśmy zdania, że zachowanie tego obszaru w obecnym charakterze jest kluczowe nie tylko ze względów na walory przyrodnicze i ochronę występujących tam gatunków fauny i flory ale również ze względu na bezpieczeństwo ludzi zamieszkujących tereny w bezpośrednim sąsiedztwie jak również wszystkich tych, którzy korzystają z zasobów wody pitnej z rezerwuaru zbiornika Kozłowa Góra.

Dzięki zachowaniu obecnego statusu terenów obszaru Mierzęcice -Trzonia z pewnością uda się zapobiec ich dewastacji i zachować ich obecny, naturalny charakter dla następnych pokoleń. Zapewniając należną ochronę występującym tam zwierzętom i roślinom nie zostanie również naruszona naturalna i jedyna północno-wschodnia otulina leśna dla całego Regionu Śląsko-Dąbrowskiego i będzie zachowana równowaga między terenami przemysłowymi i środowiskiem naturalnym.

Planowane zainwestowanie sprzeczne jest również z jednym z kierunków rozwoju jaki przyjęła Gmina Mierzęcice, zakładającym ochronę przed ekspansją gospodarczą (inwestycyjną) i urbanizacyjną obszarów o szczególnych walorach przyrodniczych i krajobrazowych w tym obszarów otwartych przestrzeni rolniczych i zwartych kompleksów rolno-leśnych.

Obszar ten uznany był jako jeden z najcenniejszych składników  szaty roślinnej Gminy Mierzęcice a co za tym idzie wskazany został do objęcia go ochroną w załączniku do Uchwały Rady Gminy Mierzęcice Nr XXIV/158/2004 z dnia 15 października 2004 r. – Program Ochrony Środowiska dla Gminy Mierzęcice na lata 2004 – 2015.

Prosimy o przychylne rozpatrzenie naszej prośby i odstąpienie od prac planistycznych  przekształcających te tereny na inwestycyjne.

W imieniu mieszkańców                                                  Sołtys sołectwa Zendek Arkadiusz Wyszyński

Arkadiusz Wyszyński - Sołtys sołectwa Zendek    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Arkadiusz Wyszyński - Sołtys sołectwa Zendek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.