Protest przeciw zwężeniu ul. Górczewskiej w obrębie dzielnic Wola oraz Bemowo

Wyrażamy stanowczy protest przeciwko decyzji władz m.st. Warszawy dotyczącej zwężenia ulicy Górczewskiej. Uważamy, że konsultacje społeczne zostały przeprowadzone z  naruszeniem obowiązującego prawa: §1 oraz §2 pkt 2. Uchwały NR LXI/1691/2013 Rady Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 11 lipca 2013 r., tj.:

1)      Informacja o konsultacjach została  rozprowadzona w sposób, który nie stworzył  warunków do powszechnego uczestnictwa w nich wszystkich zainteresowanych mieszkańców  m.st. Warszawy, w związku z czym, nie dotarła ona do wiadomości ani okolicznych mieszkańców, ani do warszawiaków licznie korzystających z tej arterii i oczekujących na jej przywrócenie w pełnej ciągłości do ponownego użytkowania.

2)      Na tak przeprowadzonych niereprezentatywnych konsultacjach przedstawiono  do wyboru mieszkańcom tylko dwa warianty do wyboru i oba zawierały opcję zwężenia ulicy, bez propozycji ewentualnego  pozostawienia jej w kształcie sprzed przebudowy.

W takich okolicznościach, powoływanie się na wynik „przeprowadzonych konsultacji” jest w naszym odczuciu  nieuczciwym w stosunku do mieszkańców, którzy nie mieli żadnej sposobności opowiedzenia się za pozostawieniem ul. Górczewskiej w kształcie sprzed przebudowy.

Jesteśmy przekonani, że zwężenie doprowadzi do nieustannego korkowania ulicy, smogu, hałasu, a w konsekwencji  szkód na zdrowiu mieszkańców nie tylko ulicy Górczewskiej, ale także i ulic sąsiednich. Najpierw jako mieszkańcy zaciskaliśmy zęby z uwagi na budowę metra, a teraz proponowane jest rozwiązanie, które nadal będzie nam uniemożliwiać sprawne korzystanie z ulicy, poprzez wydłużenie czasu codziennych podróży do/z pracy czy szkoły, a metro niestety jeszcze nie  dojeżdża wszędzie. Nie bez znaczenia jest również sukcesywna likwidacja przez ZTM kolejnych potrzebnych mieszkańcom połączeń tramwajowych i autobusowych oraz brak reakcji na petycje mieszkańców o wstrzymanie tych likwidacji.

Zwracamy uwagę, że na pewno warto rozważyć ewentualne zmiany na ulicy Górczewskiej pod warunkiem ich nanoszenia na stan ulicy sprzed budowy metra. W innym wypadku czeka nas katastrofa komunikacyjna, jaką już dziś obserwujemy na ulicach, które przejęły obecny ruch z zamkniętej ulicy Górczewskiej,

W odpowiedzi na zmanipulowane konsultacje społeczne, w których podobno 90% osób w nich uczestniczących „poparło”  te szkodliwe dla mieszkańców rozwiązania, wyrażamy stanowczy sprzeciw –  NIE DLA ZWĘŻENIA GÓRCZEWSKIEJ! Podpisz petycję przeciwko złej woli aktywistów, którzy chcą zablokować całe miasto wbrew mieszkańcom. Ulica Górczewska powinna zostać przywrócona do kształtu sprzed budowy drugiej linii metra.