Protest przeciwko decyzji o wyłączaniu oświetlenia w gminie Lesznowola

22 czerwca gmina Lesznowola ogłosiła „czasowe wyłączanie oświetlenia ulicznego w okresie wakacyjnym” w godzinach 00-04. Decyzja została podjęta bez żadnych konsultacji z mieszkańcami.
Ulice pogrążyły się w ciemności. Wójt gminy i radni, którzy podjęli decyzję, narażają mieszkańców na niebezpieczeństwo. W gminie wiele ulic nie ma chodników - piesi na jezdni będą niewidoczni. Nasilą się kradzieże samochodów. W czasie wakacji, gdy mieszkańcy wyjeżdżają, złodzieje okradający domy i mieszkania będą mieli ułatwione zadanie.
Decyzja wójta jest nieodpowiedzialna. Są inne sposoby oszczędzania.
Domagamy się wycofania się z wyłączania oświetlenia lub przynajmniej wyłączania jedynie części latarni. Ciemno2.png
Na zdjęciu: skrzyżowanie ulic Krasickiego i Szkolnej w Nowej Iwicznej tuż po północy.

Składając podpis, uprawniam Łukasz Warzecha do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.