Protest przeciwko nowym marketom w Swarzędzu i Zalasewie

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz

Rada Miasta i Gminy Swarzędz

Protest

przeciwko planom zagospodarowaniu okolic ul. Armii Poznań, Rivoliego i Planetarnej w Swarzędzu

oraz Zalasewie poprzez budowę marketów handlowych

My mieszkańcy okolic ul. Armii Poznań, Rivoliego, Planetarnej w Swarzędzu i Zalasewie oraz przyległych osiedli sprzeciwiamy się planom zagospodarowania przestrzennego zamieszkałego przez nas terenu poprzez jego zabudowę marketami handlowymi, gdyż:

1.       zaburzy to ład przestrzenny całej okolicy,

2.       będzie niekorzystnie oddziaływać na warunki życia mieszkańców całej okolicy w różnych aspektach, w tym:

Ø  obniży atrakcyjność nielicznych terenów rekreacyjnych i spacerowych  położonych wzdłuż ulic Armii Poznań, Kupieckiej oraz Planetarnej. Przypominamy, iż niedawno powstała ścieżka rowerowa tam usytuowana została wybudowana za pieniądze podatników (budżet gminy).

Ø  będzie negatywnie oddziaływać na środowisko naturalne, w szczególności poprzez generowanie dużej ilości śmieci, zanieczyszczeń i hałasu.

Dla terenu przy zbiegu ul. Armii Poznań i Rivoliego w Swarzędzu dnia 30.04.2013 r. wydano decyzję o warunkach   zabudowy umożliwiającą realizacje marketu handlowego. Decyzji tej zarzucamy:

1.     brak konsultacji społecznych, pomimo, że planowana na tak dużą skalę inwestycja oraz zły stan dróg w okolicy spotęgują jeszcze bardziej dotychczasowy chaos komunikacyjny i trudności związane z dojazdem do pracy w godzinach szczytu. Wzmożony ruch samochodów ciężarowych obsługujących obiekt będzie utrudniał życie mieszkańców wszystkich osiedli zlokalizowanych w południowej części Swarzędza,

2.     lekceważenie naszego bezpieczeństwa, a przede wszystkim bezpieczeństwa naszych dzieci w drodze do przedszkoli, szkoły podstawowej i gimnazjum. Nasze dzieci w przyszłości drogę do szkoły będą pokonywać w towarzystwie manewrujących dużych samochodów dostawczych,

3.     otwarcie furtki”  kolejnym tego typu inwestycjom zamieniając naszą okolicę w jedno wielkie centrum handlowe. Budowa kolejnych marketów w okolicy nie jest sprawą priorytetową dla mieszkańców, którzy najbardziej odczuwają brak szkół, przedszkoli oraz terenów rekreacyjnych. Wielu z nas ceni spokój i wybrało Swarzędz na miejsce zamieszkania z uwagi na podmiejski charakter, który zostanie bezpowrotnie utracony. Drastyczna zmiana charakteru okolicy wpłynie na znaczny spadek wartości naszych nieruchomości !!!

W związku z powyższym wnosimy o:

1.        zagospodarowanie przestrzenne okolic ul. Armii Poznań, Rivoliego, Planetarnej w Swarzędzu i Zalasewie oraz przyległych osiedli w sposób przyjazny mieszkańcom, w tym poprzez kontynuację dotychczasowej funkcji terenów i gabarytów aktualnej zabudowy  (zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna),

2.       zorganizowanie ruchu drogowego w obrębie ul. Armii Poznań i ul. Planetarnej w taki sposób aby uniemożliwić wjazd na te ulice dużych samochodów ciężarowych „Tir”, w tym poprzez ustawienie znaków „zakaz wjazdu samochodów dostawczych powyżej 3,5 ton”  w obu kierunkach ruchu na ul. Armii Poznań w Swarzędzu i Zalasewie oraz ustawienie na ul. Planetarnej w obu kierunkach ruchu znaków „zakaz wjazdu samochodów dostawczych powyżej 8 ton”,

3.       zamontowanie na całości ul. Armii Poznań oraz przed Gimnazjum na ul. Planetarnej w Zalasewie progów zwalniających (zwykłych lub wyspowych), gdyż:

a.       pomimo ustawienia znaków drogowych „kontrola radarowa prędkości” i ograniczających prędkość do 30 i 40 km/h nagminnie przekraczana jest dozwolona prędkość w tym poprzez  młodzież urządzając sobie wyścigi,

b.       nie istnieją żadne prawne i faktyczne przeszkody dla zamontowania progów zwalniających, a w szczególności zgodnie z załącznikiem nr 4 do Rozporządzenia w sprawie szczególnych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych (…) spowalniacze takie mogą być zamontowane na ulicach zbiorczych,

c.        ul. Armii Poznań jest kontynuacją ul. Jakuba Przybylskiego i ul. Tysiąclecia, na których występują już progi zwalniające. Nadto przy ul. Armii Poznań funkcjonuje przedszkole, a na ul. Planetarnej Gimnazjum, czego skutkiem jest wzmożony ruch dzieci i młodzieży.

Społeczny Komitet Protestacyjny Swarzędz Południe  email: swarzedz.poludnie@wp.pl

Aktualne informacje przekazywane będą mieszkańcom za pośrednictwem bloga (platforma gazeta) folwarkswarzedzki.blox.pl/html