Protest przeciwko zakończeniu współpracy z Dyrektorem Artystycznym Festiwalu ANIMATOR, Marcinem Giżyckim

My, przedstawiciele środowiska filmowego, akademickiego i świata kultury, oburzeni skandaliczną decyzją Małgorzaty Kempy, dyrektora Estrady Poznańskiej, o zakończeniu współpracy z Marcinem Giżyckim, pomysłodawcą i Dyrektorem Artystycznym Międzynarodowego Festiwalu Filmów Animowanych ANIMATOR, wyrażamy nasz zdecydowany protest przeciwko tej decyzji. Jej efektem będzie zmarginalizowanie, a ostatecznie zlikwidowanie prestiżowego międzynarodowego festiwalu filmów animowanych w Polsce.

Marcin Giżycki w 2008 roku stworzył festiwal, który od samego początku posiadał światową rangę, a w 2017 roku stał się pierwszym, i jest jak dotąd jedynym w Polsce, festiwalem filmów animowanych kwalifikującym do Oskara. Przez lata swojej pracy przy festiwalu Marcin Giżycki sprawił, że ANIMATOR stał się miejscem, w którym publiczność może zobaczyć najważniejsze światowe produkcje animowane z ostatnich lat. Na festiwal przyjeżdżają twórcy i goście z całego świata. Festiwal stał się dla branży filmu animowanego i publiczności przestrzenią spotkań, wymiany myśli, nawiązywania współpracy zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym.

Festiwal ANIMATOR poprzez swoją unikatową formułę przez piętnaście edycji na stałe wpisał się w mapę wydarzeń kulturalnych Poznania, Polski i świata, gromadząc wierną publiczność. Pozbawiony Marcina Giżyckiego — swojego spiritus movens — ANIMATOR, straci swoją międzynarodową renomę oraz niepowtarzalny charakter i rangę.

Jesteśmy oburzeni formą, w której informacja o zakończeniu współpracy została przekazana Marcinowi Giżyckiemu. Nie widzimy żadnych merytorycznych przesłanek tej decyzji. W związku z powyższym żądamy przywrócenia Marcina Giżyckiego na stanowisko dyrektora artystycznego Międzynarodowego Festiwalu Filmów Animowanych ANIMATOR.

Anita Kwiatkowska-Naqvi    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Anita Kwiatkowska-Naqvi do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.