Protest przeciwko wycince drzew na Placu Wolności w Rzeszowie

Szanowny Panie Prezydencie,

powstrzymajmy wycinkę drzew na Placu Wolności!

My, niżej podpisani mieszkańcy Rzeszowa, nie zgadzamy się z opinią Wojewódzkiego Konserwatora Zbytków, Pani Beaty Kot, sugerującą wycinkę drzewostanu na rzeszowskim Placu Wolności.

Zwracamy się z prośbą o niewyrażanie zgody na usunięcie drzew.

Protestujemy przeciwko wycince pod planowaną budowę pomnika Józefa Piłsudskiego. Nie jesteśmy przeciwni samej inwestycji, uważamy jednak, że powinna ona być zrealizowana przy maksymalnym zachowaniu drzewostanu na skwerze przy Placu Wolności i zdecydowanie nie w formie prezentowanej w lokalnych mediach. Nie zgadzamy się na wycinkę pięknych i zdrowych drzew, a przez to na zamianę centrum miasta w granitowo-betonowy plac, którego my, mieszkańcy, nie chcemy. Popieramy zmiany w okolicy Placu Wolności, ale uważamy za bezcelowe i szkodliwe dla miasta oraz mieszkańców wycinanie zieleni miejskiej.

Drzewa rosnące przy dwóch ruchliwych ulicach oczyszczają powietrze z toksycznych substancji. Latem dają mieszkańcom pobliskich budynków oraz oczekującym na autobus potrzebny cień.

Ocali_drzewa_n_Placu_Wolnoci.png

Patrycja Pawlak - Kamińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.