Przeciwko strefie płatnego parkowania w centrum Świnoujścia.

Szanowny Panie Prezydencie,

Szanowni członkowie Rady Miasta!

Jako mieszkańcy Świnoujścia sprzeciwiamy się utrzymaniu całorocznej strefy płatnego parkowania w centrum Świnoujścia.

Strefę płatnego parkowania wprowadza się z dwóch powodów:

1. gdy przez zbyt małą ilość miejsc parkingowych, nie jest możliwe zaparkowanie, choćby na chwilę w celu załatwienia sprawy urzędowej, zrobienia zakupów, wizyty u lekarza itd.

2. gdy chcę się wprowadzić nową daninę i pozyskać dodatkowe pieniądze dla miasta.

W naszym odczuciu pierwszy z powodów w naszym mieście nie występuje.

Jeśli chodzi o drugi powód, to jest wiele innych sposobów na pozyskanie pieniędzy dla miasta, z tego proszę zrezygnować.

Bardzo rzadkie są sytuacje,w których nie można znaleźć żadnego miejsca parkingowego przy urzędzie, szpitalu czy w innych miejscach, w których wprowadzono opłaty.

Niestety wprowadzenie opłat utrudnia codzienne funkcjonowanie mieszkańcom, szczególnie tym, którzy mają trudności z poruszaniem się. I tak oto darmowa służba zdrowia nagle wiąże się z opłatami, ponieważ aby przyjechać do szpitala czy przychodni, należy od tej pory zapłacić za parking, albo wziąć taksówkę. Załatwienie sprawy w urzędzie i tak często płatne, teraz wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Jak zatem rozwiązać niezbyt częsty problem miejsc parkingowych? To chyba wydaje się oczywiste - zabdać o nowe, darmowe miejsca parkingowe. Innych, gorszych, ale również działających rozwiązań jest wiele. Można np. zrezygnować z opłat za pierwszą godzinę postoju - tak jest przy marketach i funkcjonuje to doskonale. Nikt tam nie zostawia samochodu na cały dzień, ale nie płaci też za to, że chce zrobić zakupy.

Ze strefą płatnego parkowania w dzielnicy nadmorskiej jakoś się wszyscy pogodziliśmy, na strefę obejmującą centrum się nie zgadzamy!

Proszę pamiętać, że podjęcie tak niekorzystnej dla mieszkańców decyzji z całą pewnością będzie miało wpływ na wynik następnych wyborów samorządowych.

Z wyrazami szacunku,

Mieszkańcy

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.