Przedszkola Publiczne Zagrożone

IMG-20211020-WA0016.jpg

Drodzy rodzice, znajomi, przyjaciele!

Po raz kolejny Kraków i Urząd Miasta Krakowa szuka oszczędności. Niestety, i tym razem ich poszukiwanie rozpoczyna się od cięć w EDUKACJI. Plany obejmują obniżenie dotacji dla przedszkoli publicznych i prywatnych.  Zakładają one: - obniżenie dotacji publicznym przedszkolom o 20% - obniżenie dotacji prywatnym przedszkolom o 10% Przyjęcie uchwały przez Radnych Miasta Krakowa pozwoli zachować dodatkowe 20% dotacji na kolejne lata i nie spowoduje utraty płynności finansowej oraz zamykania przedszkoli publicznych. Zabranie tych 20% dotacji uderzy nie tylko w przedszkola, ale również w Rodziców. Wiele placówek znajdzie się na skraju bankructwa, co znacząco zuboży ich ofertę, a zapewne spora ich część przestanie istnieć, dzieci stracą opiekę, a zatrudnieni pracę. Część przedszkoli publicznych (tych za 1zł. ) przekształci się w prywatne z wysokim czesnym, a rodzice korzystający z usług przedszkoli prywatnych będą mieli wyższe czesne, na które nie każdego będzie stać.  Przedszkola Publiczne pełnią w Krakowie ważną rolę wspierając miasto w opiece nad dziećmi. Pamiętajmy, że wszystkie te przedszkola tworzą 50% miejsc dla dzieci w Krakowie. Jak poradzą sobie Rodzice chcący iść do pracy, kiedy ich pociechy nie będą miały zapewnionej opieki?  Prosimy zatem, aby każdy z Państwa poparł naszą petycję o zachowanie dotychczasowej kwoty dotacji o wartości 120% dla przedszkoli publicznych (czyli tych za 1zł) Wasze poparcie pozwoli nam zwrócić się do Radnych Miasta Krakowa z apelem o jak najszybsze przyjęcie uchwały utrzymującej wysokość dotacji dla przedszkoli publicznych w wysokości 120%, jest to warunek niezbędny aby przedszkola mogły przetrwać w istniejących warunkach ekonomicznych. PODPISZ PROSZĘ!!!

Stowarzyszenie Publicznych Przedszkoli    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Publicznych Przedszkoli do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.