Remont peronu oraz tunelu łączącego tyski dworzec i peron.

Tychy to dobre miejsce do życia. Niestety wizytówką miasta dla osób podróżujących koleją jest obskurny, pamiętający połowę lat 50tych peron i tunel łączący z dworcem centralnym. Infrastruktura komunikacyjna, na którą ma wpływ nasze miasto jest rozwijana systematycznie:

-Remont dworca

-Parking wielopoziomowy

-Dworzec autobusowy

Dworzec_Główny_PKP_Tychy1.JPG

Problemem jest jednak fakt, że część peronowa oraz tunel jest pod zarządzaniem PKP PLK i zarząd naszego miasta nie może dofinansować, ani sfinansować remontu tej części.

Remont ten jest niezbędny, jeśli chcemy zachęcić mieszkańców do korzystania z komunikacji miejskiej i kolejowej. Tychy to miasto, gdzie można z dworca dojechać do każdej dzielnicy w 30 minut, jednak infrastruktura, która stoi po stronie PKP PLK nie gwarantuje konfortu, bezpieczeństwa oraz dobrej promocji Tychów, jako dobrego miejsca dla komunikacji publicznej.

Petycja zostanie złożona do wojewody Śląskiego oraz Marszałka województwa Śląskiego i mamy nadzieję, że ze wsparciem miejszkanców i władz miasta Tychy doczekamy się nowego peronu oraz wyremontowanego tunelu łączącego Tychy z komunikacją kolejową.

Podpisując, upoważniam Tychy2050 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.