Środki higieniczne dla kobiet na każdej stacji metra

Szanowny Pan

Rafał Trzaskowski

Prezydent m.st Warszawy

Szanowny Panie Prezydencie,

Problem niedostępności środków higienicznych dotyka wiele kobiet w całej Warszawie. Zwracamy się do Pana z prośbą o zapewnienie darmowych podpasek oraz tamponów w toaletach przy stacjach metra, tak, aby każda potrzebująca mogła skorzystać. Coraz głośniej mówi się o higienicznym wykluczeniu. Kobiety w różnych częściach świata, również w Europie i Stanach Zjednoczonych, muszą wybierać pomiędzy przeznaczaniem pieniędzy na obiad lub tampony i podpaski, a przecież okres nie jest ich wyborem, jest naturalną konsekwencją bycia kobietą. Dostęp do podstawowych środków higieny jest prawem a nie luksusem. Chcemy aby to Warszawa stała się pierwowzorem dla całej Polski wprowadzając darmowe podpaski oraz tampony w każdej łazience na stacji metra. Byłby to ukłon w stronę każdej kobiety.

Z wyrazami szacunku,

Weronika Szajnicka

Aleksandra Szłowieniec

Aleksandra Szłowieniec    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Aleksandra Szłowieniec do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.