Sprzeciw wobec budowy masztu - stacji bazowej telefonii komórkowej BT42432 Redzikowo

Starostwo powiatowe w Słupsku
                                                 ul. Szarych Szeregów 14

76-200 Słupsk

Szanowne państwo

My, podpisani w niniejszej petycji, protestujemy przeciw budowie stacji bazowej telefonii komórkowej BT42432 w Redzikowie na działce 35/5. Realizacja tej inwestycji stanowić będzie znaczne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia okolicznych mieszkańców, zniszczy ład przestrzenny osiedla, zaburzy przestrzeń publiczną oraz obniży wartość okolicznych nieruchomości. Wnosimy o oddalenie wniosku o pozwolenie na budowę

PEŁNA TREŚĆ PROTESTU:

Na przeciwko osiedla bloków oraz w bardzo bliskiej odległości od nowo powstającego osiedla domków jednorodzinnych planowana jest budowa masztu stacji bazowej telefonii komórkowej. Lokalizacja to działka 35/5.

Wysokość stalowej wieży kratownicowej to ponad 32 metry przy czym najwyższy budynek w Redzikowie ma około 18m . Postawienie ponad 32 metrowego masztu naruszy ład przestrzenny i zdegraduje naszą wspólną przestrzeń publiczną, której krajobraz i estetyka architektury jest integralną częścią.

Na maszcie mają zostać zamontowanae anteny o bardzo dużych mocach w tym sieci 5G. Będą emitowały silne pole elektromagnetyczne w zakresie mikrofalowym – tym samym, które używane jest w popularnych kuchenkach. Pole to jest niebezpieczne dla zdrowia – może powodować choroby nowotworowe i przyczyniać się do śmierci. Moc oddziaływania anten będzie rosła wraz z wysokością, dlatego szczególnie narażeni są mieszkańcy wyższych kondygnacji i poddaszy.

Inwestor nie przedstawił żadnych dowodów, iż emitowane ze stacji pole elektromagnetyczne nie będzie szkodziło ludziom. We wniosku inwestora zupełnie nie uwzględniono kumulacji i synergicznego odziaływania pól elektromagnetycznych emitowanych z istniejących stacji bazowych.

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli z maja 2019 roku, zgodnie z którym zarówno organy odpowiedzialne za ochronę środowiska, jak również Państwowej Inspekcji Sanitarnej, nie są właściwie przygotowane do efektywnego kontrolowania pola elektromagnetycznego. Więc nawet nie posiadamy odpowiedniego organu do kontroli stacji bazowych telefoni komórkowej.

Teraz, gdy trwa postępowanie w sprawie wydania pozwolenia na budowę jest ostatnia szansa, by zablokować ten koszmar.

Wspólnie sprzeciwmy się inwestycji, która:

- będzie stanowić realne zagrożenia dla zdrowia nas i naszych dzieci!

- zniszczy ład przestrzenny naszej Miejscowości i zaburzy przestrzeń publiczną,

- spowoduje obniżenie wartości nieruchomości w jej sąsiedztwie.

W imieniu protstujących mieszkańców prosimy o oddalenie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę i uzgodnienie z inwestorem innej lokalizacji. Minimum 1000 m od zabudowań mieszkalnych.

Po dokonaniu podpisu na podany adres email zostanie wysłana wiadomość z prośbą o potwierdzenie złożonego podpisu. Proszę o potwierdzenie.

Podpisując, upoważniam Rafał Mróz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.