Sprzeciw wobec planowanego zrzutu nieczystości do Kwisy

My, mieszkańcy Świeradowa-Zdroju i innych miast nad rzeką Kwisą, osoby ceniące ochronę przyrody i walory turystyczne województwa dolnośląskiego mieszkające w innych rejonach, działacze organizacji ochrony przyrody, partii Razem oraz innych wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec planowanego zrzutu nieczystości do rzeki Kwisy. Jest to rozwiązanie archaiczne, uciążliwe dla mieszkańców i turystów i bardzo szkodliwe dla środowiska. Ciągnie za sobą również skutki finansowe - zanieczyszczona rzeka spowoduje utratę wartości Świeradowa-Zdroju jako uzdrowiska i odpływ turystów, stanowiących źródło dochodów miasta. Przekierowanie nieczystości z ulic do rzeki nie jest rozwiązaniem problemu - jest jego zaognieniem. Wzywamy do zaniechania w/w działań na rzecz inwestycji rozwiązującej problem w nieszkodliwy sposób.

Podpisując, upoważniam Marek Królak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.