Stop podwyżkom cen biletów w Białymstoku!

Niedawno dowiedzieliśmy się o planowanej przez Prezydenta Białegostoku drastycznej podwyżce cen biletów komunikacji miejskiej. Cena biletu normalnego ma wzrosnąć z 2,80 zł do 4,00 zł. Po podwyżce białostoczanie będą jeździć drożej niż warszawiacy, którzy mają do dyspozycji autobus, tramwaj i metro w cenie jednego biletu! Jako mieszkańcy tworzący Inicjatywę dla Białegostoku apelujemy do radnych Rady Miasta o oddanie głosu przeciw planowanym podwyżkom.

Najważniejszym argumentem na "nie" jest to, że podwyżka uderzy przede wszystkim w najmniej zamożnych mieszkańców, którzy wybierają transport publiczny ze względów ekonomicznych. Wyższe ceny biletów mogą stać się również argumentem "za" dla osób, które wahają się, co wybrać: miejski autobus czy własne auto. Wspieranie przemieszczania się prywatnymi samochodami stoi też w sprzeczności z deklarowaną przez Prezydenta adaptacją miasta do zmian klimatu, walką ze smogiem czy wspieraniem ekologii.

Naszym zdaniem zatrzymanie podwyżek to jedno, ale niezbędna jest też gruntowna reforma transportu publicznego w Białymstoku poprzez zwiększenie jego atrakcyjności dla mieszkańców. W tym celu konieczne jest zapewnienie biletomatów w autobusach, dostosowanie rozkładów do potrzeb pasażerów (m.in. wyeliminowanie tzw. "stad" autobusów), zwiększenie liczby kursów na popularnych trasach czy stworzenie przystanków tam, gdzie ich brakuje. Nie znajdujemy także organizacyjnego i ekonomicznego uzasadnienia dla funkcjonowania trzech spółek komunikacyjnych z trzema zarządami.

Podwyżka cen biletów ma być poddana pod głosowanie w poniedziałek 20 grudnia na posiedzeniu Rady Miasta. Radnych prosimy o głos "przeciw", a białostoczanki i białostoczan o poparcie naszego apelu poprzez podpisanie petycji i udostępnianie jej innym mieszkańcom. Liczymy także na rzetelną dyskusję na temat rozwijania transportu publicznego w Białymstoku, a nie jego zwijania.

--------
Inicjatywa dla Białegostoku to oddolna inicjatywa mieszkańców, którzy chcą zmienić miasto na lepsze, wzmocnić wpływ białostoczan i białostoczanek na podejmowane w ich imieniu decyzje oraz reprezentować ich interesy w Radzie Miasta.

idb_grafa_bilety_petycja1.png

Inicjatywa dla Białegostoku    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Inicjatywa dla Białegostoku do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.