Stop koszeniu trawników na Bródnie Podgrodziu

Zwracamy się z prośbą o ograniczenie liczby koszeń trawników na terenie osiedla Bródno-Podgrodzie do jednego/maksymalnie dwóch w roku. Pierwsze koszenie wskazane jest pod koniec czerwca po przekwitnięciu kwiatów. Drugie uzależnione powinno być od warunków atmosferycznych oraz wysokości traw i innych roślin.

Jednocześnie wskazane jest przycinanie na trawnikach roślin bezpośrednio przylegających do chodników i alejek oraz usuwanie chwastów. W ramach oszczędności związanych z ograniczeniem liczby koszeń prosimy o zakup i wysianie nasion kwiatów np. rumianku, maków, chabrów, koniczyny, stokrotek, wrotyczu, lnu. By wysiać te rośliny wystarczy wcześniej przegrabić glebę.

W dobie zmieniającego się klimatu - susze, upalne lata powinniśmy zatroszczyć się o środowisko. Krótka trawa zatrzymuje znacznie mniej wilgoci i ułatwia jej parowanie z ziemi. Wymaga podlewania, co znacząco podnosi koszty. W przeciwnym przypadku zamiast trawników mamy place ziemi z zeschłymi szczątkami trawy. Wysoka trawa potrafi obniżyć temperaturę o 20 st. C w stosunku do gołej ziemi. Trawa to jeden z największych pochłaniaczy dwutlenku węgla i zanieczyszczeń. A jednocześnie to producent zbawiennego tlenu. Wysokie trawy to również bioróżnorodność. To mniej komarów czy meszek. Wysokość trawy nie ma znaczenia dla ilości kleszczy. W przypadku dodatkowego zasiania roślin aromatycznych odstraszających kleszcze, ich ilość może się zmniejszyć.

Im mniej ingerujemy w naturę, tym dla środowiska i dla nas jest z korzyścią.

Marzena Sosnowska-Słowik    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Marzena Sosnowska-Słowik do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.