Stop zmianom nazw ulic bez konsultacji społecznych - wniosek do Rady Miejskiej w Kartuzach

Wniosek do Rady Miejskiej w Kartuzach

Szanowni Państwo,

w ostatnim czasie przetoczyła się przez naszą gminę dyskusja na temat zmiany historycznych nazw dwóch kartuskich ulic: podziału ul. Wzgórza Wolności i Kolejowej oraz przemianowania ich części na odpowiednio ulicę Jana Pawła II i prymasa Stefana Wyszyńskiego.

Jako mieszkańcy gminy Kartuzy uważamy zarówno format, jak i czas owej dyskusji za niewłaściwe.

Trwa obecnie pandemia koronawirusa. Wiele mikro i małych przedsiębiorstw w naszym regionie stoi na skraju upadłości w wyniku rządowych obostrzeń. Znaczna liczba mieszkańców utraciła możliwość zarobkowania. Szkoły funkcjonują w ograniczonym wymiarze. Wiele instytucji działa wyłącznie wirtualnie.

W tym szczególnie trudnym czasie cała energia organów samorządowych powinna być skierowana na wsparcie walki samorządu, przedsiębiorstw i mieszkańców z negatywnymi konsekwencjami pandemii oraz lockdownu. To powinien być czas wspólnego działania kartuskiej społeczności.

Tymczasem przenoszenie w szczycie lockdownu ideologicznego sporu rozdziału państwa od Kościoła z ogólnopolskiego poziomu na nasz kartuski, lokalny grunt, nikomu nie służy.

Dla wielu mieszkańców gminy Kartuzy Jan Paweł II oraz kard. Stefan Wyszyński to postaci wielkiego formatu i symbole walki z komunizmem, dialogu międzyreligijnego, Kościoła otwartego i propagatora wolności. Tym bardziej rozpoczynanie dyskusji o patronacie ulic w czasie, gdy dwóch polskich kardynałów i wielu biskupów zmaga się z zarzutami wspierania pedofilii, jest szczególnie złym pomysłem, szczególnie w Kartuzach, gdzie wrażliwość wobec mieszkańców – ofiar ks. Andrzeja S. powinna skłaniać do wstrzęmieźliwości w dyskusji i budowania rozwiązań w duchu szacunku do wszystkich.

Okres pandemii uniemożliwia przeprowadzenie dodatkowych konsultacji społecznych w tej sprawie, a wcześniejsze ankiety nie potwierdzają kierunku obranego przez Radę i nie potwierdzają woli mieszkańców dokonania zmiany. Konsultacje społeczne umożliwiają mieszkańcom zabieranie głosu w ważnych dla nich sprawach i powinny wyznaczać kierunki działań organów samorządu powołanych do realizacji woli mieszkańców. Pomijanie tego etapu stanowi wyraz braku szacunku i znajomości zasad demokracji lokalnej.

Zwracamy się do Wysokiej Rady z wnioskiem o niepodejmowanie decyzji o zmianach nazw ulic i wstrzymanie się z debatą na ten temat przynajmniej do momentu zakończenia pandemii koronawirusa, a następnie dokonywanie jakichkolwiek zmian w procesie konsultacji społecznych.

Mieszkańcy gminy Kartuzy

Składając podpis, uprawniam Krzysztof Rek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.