Pan / Pani STOPek przy SP im. J. Korczaka w Józefosławiu przy Kameralnej

Poruszeni tragicznymi wydarzenia ostatnich dni, My niżej podpisani Rodzice dzieci uczęszczających do SP przy ul. Kameralnej oraz Mieszkańcy Józefosławia, Julianowa i okolic, zwracamy się z petycją o zatrudnienie od września tego roku kontrolerów ruchu drogowego nadzorujących przejścia dla pieszych (tzw. „Pan / Pani STOPek”) do przeprowadzania Uczniów SP przy ul. Kameralnej przez pasy znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie placówki.

Uważamy, że ostatnie wydarzenia dobitnie ukazały, że bez takiego wsparcia, bezpieczeństwo mieszkańców, w tym naszych dzieci, jest zagrożone. W tym miejscu warto wspomnieć, że SP przy ul. Kameralnej w Józefosławiu jest najliczniejszą szkołą na Mazowszu, co skutkuje wyjątkowo dużym natężeniem ruchu dzieci i młodzieży w rejonie szkoły.

Postulowane zatrudnienie Pana / Pani „STOPka” ma szereg zalet:

1. Pomarańczowa kamizelka widoczna z daleka, zwróci uwagę kierowców poruszających się w okolicy, że przejścia są szczególnie uczęszczane przez dzieci, co wymaga zachowania wzmożonej uwagi i ostrożności.
  2. Osoba, która sprawuje pieczę nad przejściem, będzie miała możliwości bieżącej obserwacji i ewentualnego korygowania zachowania dzieci które przechodzą przez przejście. Spełni to szczególną – praktyczną – rolę edukacyjną skuteczniej niż coroczne zajęcia z policją czy strażą miejską. Efektem powinna być wyższa świadomość nie tylko swoich praw, ale też obowiązków na drodze i w jej otoczeniu.
  3. Realizacja postulatu jest znacznie tańszym i łatwiejszym w realizacji rozwiązaniem niż chociażby sygnalizacja świetlna.

Zauważyć należy, że sytuacje drogowe jakie niemal każdy z nas miał i ma okazję obserwować na drogach w bezpośrednim sąsiedztwie placówki wywołują wielokrotnie poruszenie, niepokój i chęć czynnego działania.

Mając na uwadze przytoczone powyżej argumenty, zwracamy się z prośbą jak powyżej.

Podpisując, upoważniam J. M. do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.