Stworzenie wybiegu dla psów w Wolsztynie

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyznaczenie wybiegu dla psów w Wolsztynie. Prośbę motywujemy dużą ilością psów na terenie gminy. Dodatkowym argumentem jest brak miejsca, gdzie czworonogi mogą swobodnie biegać, bawić się z innymi psami, ćwiczyć komendy.

Aby prawidłowo rozwijać się i funkcjonować psy potrzebują odpowiedniej, systematycznej aktywności. Stworzenie wybiegu pomogłoby uświadomić innym właścicielom, jak ważne są codzienne spacery z pupilami oraz ich integracja. Pomogłoby to z pewnością uniknąć problemów z nadaktywnością i nadszczekliwością psów. Wskazanie terenu, gdzie można spuszczać psy, rozwiązałoby problem swobodnego biegania czworonogów w miejscach, gdzie bezpieczeństwo psa i innych jest ograniczone.

Teren przeznaczony na wybieg powinien posiadać wysokie ogrodzenie, by uniemożliwić psom ucieczkę i chronić je przed wypadkami, np. potrąceniem przez samochód. Takie miejsce zwiększy ogólne bezpieczeństwo, gdy dzieci będą miały wstęp na wybieg tylko pod nadzorem dorosłych. Umieszczenie na obszarze wybiegu kosza z dyspozytorem torebek na psie nieczystości zwiększy świadomość społeczeństwa o konieczności sprzątania po swoim pupilu. Oświetlenie wybiegu dałoby możliwość osobom pracującym w ciągu dnia wyprowadzania psa wieczorami.

Monika Berlińska, Anna Zyznarska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Monika Berlińska, Anna Zyznarska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.