TAK dla art. 11 i 13 dyrektywy o prawach autorskich

Pan Grzegorz Schetyna

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej

Szanowny Panie Przewodniczący

Zwracamy się do Pana w imieniu polskich twórców: artystów, pisarzy, dziennikarzy. Wielu z nas – choć zapewne nie wszyscy – głosowało na Platformę Obywatelską. Wielu z nas zastanawia się, czy dalej ma głosować na Pańską partię i Koalicję Europejską. Pamiętamy jak eurodeputowani PO głosowali za uchwaleniem artykułów 11 i 13 dyrektywy o prawach autorskich. Dziś słyszymy, że rozważacie Państwo głosowanie przeciwko. Chcemy jasno powiedzieć: ci, którzy zagłosują przeciwko artykułom 11 i 13 zagłosują przeciwko polskiej kulturze i polskim twórcom, dziennikarzom, wydawcom. Zagłosują w imieniu interesów wielkich, międzynarodowych korporacji. Ulegną potężnemu lobbingowi i dadzą się uwieść manipulacjom o rzekomej cenzurze w sieci, zabijaniu wolności, ACTA2 itp. Ta narracja stworzona przez wynajęte międzynarodowe agencje lobbingowe zadziałała skutecznie w przypadku części Waszej politycznej konkurencji. Musimy wyjaśnić: nie ma żadnego zagrożenia wolności, nie ma żadnej groźby cenzury. Użytkownicy internetu nie stracą nic. Mogą tylko zyskać więcej wartościowych treści, które lepiej opłacani twórcy będą chętniej publikować.

Obecna wersja art. 11 i 13 różni się mocno od pierwotnej i eliminuje rzekome zagrożenia.    Artykuł 11 i 13 skończy z nieetycznym wyzyskiem ludzi kultury i dziennikarzy przez technologiczne giganty, które unikają nie tylko płacenia tym, na których twórczości zarabiają ale też unikają płacenia podatków w wielu europejskich państwach, w tym w Polsce. Większość partii wchodzących w skład Europejskiej Partii Ludowej poprze dyrektywę o prawach autorskich. Dlaczego Platforma Obywatelska ma się zachować inaczej niż większość uznanych europejskich polityków? Czy PO chce dołączyć do grona populistycznych partii antyeuropejskich? Dlaczego Platforma Obywatelska chce zagłosować tak jak Prawo i Sprawiedliwość?  Jak to mamy rozumieć? Czy tak samo jak PiS ulegacie lobbingowi wielkich amerykańskich koncernów, czy pozostaniecie europejską partią chroniącą europejską i polską kulturę? Jakiego wyboru dokonacie?

Zaznaczmy, że Polacy nie dali się zmanipulować stronniczemu przekazowi wielkich internetowych korporacji. Według sondażu dla Rzeczpospolitej z 28 lutego większość Polaków (66,5 proc.) uważa, iż polscy eurodeputowani powinni poprzeć projekt dyrektywy. Za jej odrzuceniem opowiedziało się zaledwie 16,4 proc. badanych. Stosunkowo duża grupa badanych (17,2 proc.) nie ma zdania na temat przyjęcia dyrektywy. Wśród popierających nowe prawo przeważają zwolennicy Platformy Obywatelskiej.

Polscy artyści i dziennikarze będą obserwować jak Państwo zagłosujecie. Liczymy, że eurodeputowani  Platformy Obywatelskie poprą dyrektywę o prawach autorskich, wesprą polską kulturę, polskich twórców i jednocześnie - europejskie wartości.

Polscy Artyści i Dziennikarze    Skontaktuj się z autorem petycji