Chcemy wprowadzenia ograniczeń tonażowych na Posagu 7 Panien!

Posag 7 Panien to jedna z głównych ulic Szamot, najmłodszego osiedla dzielnicy Ursus. Zgodnie z planem miejscowym to ulica w większości otoczona przez bloki mieszkalne, z zabudową usługową i przemysłową zlokalizowaną na jej skrajnych końcach. Zamysł planistów w kwestii transportu i dostaw był jednoznaczny - skoncentrujmy całą uciążliwą działalność przy granicach osiedla, aby mogła być obsługiwana od strony głównych ulic, takich jak Połczyńska i Gierdziejewskiego od północy oraz al. 4 Czerwca 1989 roku i Szamoty od wschodu.

Ograniczenia_Tonażowe_(1000×600_px).png

Do tej pory urzędnicy uważali, że ograniczenia tonażowe nie mają sensu, ze względu na trwające budowy bloków. To jednak lada moment się skończy - ostatnim osiedlem budowanym przy środkowej części Posagu jest Next Ursus, które lada dzień osiągnie docelową wysokość. Zostaną już tylko prace wykończeniowe. Kolejne planowane inwestycje będą już koncentrowały się bliżej skrzyżowania z ul. Gierdziejewskiego.

Biorąc pod uwagę planowaną na przyszły rok generalną przebudowę ulicy, teraz jest najlepszy moment aby zacząć pracować nad wprowadzeniem ograniczeń tonażowych na centralnym odcinku Posagu 7 Panien - pozwoli to uniknąć zniszczeń nowej infrastruktury oraz ochronić mieszkańców przed nadmiernym hałasem oraz ryzykiem wiążącym się z ciężkim ruchem przez środek gęsto zaludnionego obszaru.

Zrzut_ekranu_2023-07-27_o_13.54_.22_.png

NASZE POSTULATY:

• Obejmijmy środkowy odcinek ul. Posagu 7 Panien od ulicy Taylora do ulicy Herbu Oksza ograniczeniem tonażowym do 6 ton z wyłączeniem autobusów oraz usług komunalnych.
  • Docelowo, po wybudowaniu reszty zabudowy mieszkaniowej obejmijmy ograniczeniem do 6 ton cały obszar osiedla, zapewniając dojazd dla samochodów ciężarowych od al. 4 Czerwca 1989 i Szamoty oraz Gierdziejewskiego i Licencyjnej.
  • Dojazd do hali przy Gierdziejewskiego, obiektu handlowego Ora Shopping Center oraz parku logistycznego Diamond Business Park niech będzie realizowany odpowiednio od początkowego odcinka Posagu 7 Panien, ulicy Herbu Oksza oraz ulicy Szamoty.

Petycję kierujemy do Burmistrza Dzielnicy Ursus p. Bogdana Olesińskiego oraz Dyrektora Biura Zarządzania Ruchem Drogowym, p. Tamasa Dombiego.

Stowarzyszenie "Bezpieczny i Zielony Ursus"    Skontaktuj się z autorem petycji