Budowa pochłaniających hałas ekranów akustycznych wzdłuż torów kolejowych w Śródmieściu Katowic oraz organizacja w tej sprawie konsultacji społecznych.

Do Rady Miasta Katowice
oraz Prezydenta Miasta Katowice,
Pana Marcina Krupy

PETYCJA

Domagamy się montażu ekranów akustycznych wzdłuż torów kolejowych na odcinku od ul. Damrota do ul. Mikołowskiej w Katowicach.

Żądamy poszanowania dla zdrowia i komfortu życia mieszkańców Śródmieścia Katowic,  mieszkających w strefie bezpośredniego oddziaływania hałasu emitowanego przez przejeżdżające przez środek miasta pociągi. Wzywamy do dokonania pomiarów hałasu wzdłuż wymienionego fragmentu torów w zakresie jednej doby dnia roboczego oraz jednej doby weekendowej. Poziom hałasu, który występuje w weekend, w porze nocnej można szczególnie określić jako bardzo zły. Wzywamy Pana Prezydenta oraz Radę Miasta Katowice do podjęcia wszelkich starań, aby w trybie pilnym rozpocząć budowę pochłaniających hałas ekranów akustycznych na wspomnianym odcinku.

Wzywamy prezydenta do przeprowadzenia konsultacji społecznych z mieszkańcami Śródmieścia Katowic, której przedmiotem będzie wyżej opisany temat uciążliwości hałasu. Konsultacje społeczne mają na celu zebranie opinii, uwag, postulatów i propozycji rozwiązań w sprawie eliminacji hałasów występujących wzdłuż torów kolejowych w Śródmieściu Katowic. Wzywamy do zorganizowania konsultacji w formie dopasowanej do aktualnej sytuacji epidemiologicznej, spowodowanej pandemią COVID-19. Uzasadnieniem do przeprowadzenia konsultacji społecznych są wieloletnie zaniedbania związane z hałasem powodowanym przez ruch kolejowy w Śródmieściu Katowic oraz nowe źródła emitujące hałas wzdłuż torów kolejowych, które pojawiły się od połowy 2020 roku, które były zgłaszane w Urzędzie Miasta i w związku z którymi miasto nie podjęło skutecznych działań celem ich eliminacji bądź ograniczenia ich występowania.

mieszkańcy Katowic

Mieszkańcy Śródmieścia Katowic    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Śródmieścia Katowic do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Te informacje nie będą wyświetlane publicznie w Internecie.