Ulica Buszka dla ludzi

Zwracamy się z prośbą do włodarzy Miasta Krakowa by:

Nie zamieniali spokojnej i cichej ul. Buszka po której spacerują i jeżdżą na rowerze mieszkańcy Krakowa na główną, zakorkowaną i zastawioną parkującymi samochodami ulicę.

Dziś od peryferii Krakowa można dojechać rowerem lub dojść na piechotę do błoń i dalej na Stare Miasto mijając bardzo niewiele ulic z dużym natężeniem ruchu. Niezwykle ważnym elementem tej trasy jest ul. Buszka która dzięki temu że jest drogą bez przejazdu znacznie ułatwia mieszkańcom poruszanie się.

Rozwiązanie które proponuje miasto spowoduje że z cichych i przyjaznych mieszkańcom, pieszym i rowerzystom ulic Przybyszewskiego i Buszka zrobią się główne arterie komunikacyjne w ciągłymi korkami, z zaparkowanymi na chodnikach samochodami oraz z ciągłym hałasem i spalinami.

Ponadto rozwiązanie przygotowane przez miasto nie poprawia sytuacji kierowców aut. Może jedynie utrudnić życie kierowcom dojeżdżającym do mieszkań przy ul. Buszka i Przybyszewskiego, studentom z akademików w tej okolicy a także gościom Basenu AGH. Stanie się tak ponieważ kierowcy chcąć ominać skrzyżowanie ul. Piastowskiej z al. Armii Krajowej będą sobie chcieli skrócić projektowaną drogą.

Prosimy nie niszczyć jednego z ostatnich ciągów pieszo-rowerowych który daje odrobinę odmiany w naszym zabetonowanym Krakowie.

Małe porównanie jak wygląda część ul. Buszka i Przybyszewskiego tam gdzie powstała droga i tam gdzie jest ciąg pieszo-rowerowy

Plany miasta https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=69003

Podpisując, upoważniam Alex M do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.