Upamiętnienie historycznego dębu przy ul. Portowej w Gdyni

dabportowa1.jpgJako miłośnicy historii Gdyni zwracamy się do władz Miasta Gdyni z prośbą o podjęcie działań mających na celu upamiętnienie historycznego dębu rosnącego przed laty pośrodku ulicy Portowej.

Drzewo to było milczącym świadkiem wielu małych i większych zdarzeń. Początkowo rosło przy średniowiecznej drodze prowadzącej z Oliwy do Oksywia na granicy powiatów wejherowskiego i puckiego. O drzewie krążyło wiele legend i opowieści, dla miejscowych Kaszubów urósł on do rangi symbolu. Podania głoszą, że stary dąb stał się miejscem wytchnienia wielu sławnych osób, m.in. dla jadącego na wyprawę krzyżową na Litwę Henryka VI Lancastera, króla Jan III Sobieskiego oraz cesarza Napoleona.

Gdy powstało miasto i budowano ulicę Portową, dąb pozostawiono na miejscu, otaczając go jedynie ochronnym murowanym cokołem. Drzewo stało się popularne po tym jak sfotografował się przy nim prezydent Ignacy Mościcki w trakcie swojej wizyty w Gdyni. Dąb został usunięty, w niejasnych okolicznościach, najprawdopodobniej, wycięty przez Niemcow podczas II wojny światowej.

Chcąc przywrócić pamięć historii tego miejsca, proponujemy:

- zaznaczenie w nawierzchni ulicy Portowej miejsca, w którym rósł historyczny dąb,

- posadzenie nowego dębu w pobliżu historycznej lokalizacji drzewa,

- oznaczenie nowego dębu w taki sposób, żeby mieszkańcy i turyści mogli łatwo do niego trafić,

- umieszczenie przy drzewie tabliczki z jego historią.

Dokładne miejsce nasadzenia nowego drzewa chcielibyśmy uzgodnić z ZDiZ i Biurem Ogrodnika Miasta. Jesteśmy przekonani, że inicjatywa ta wniesie pozytywny wkład w propagowanie historii Gdyni i stanie się atrakcyjnym miejsce odwiedzanym zarówno przez mieszkańców jak i turystów.

Dorota Oza Karecka i Marcin Scheibe    Skontaktuj się z autorem petycji