URATUJMY BIBLIOTEKĘ PEDAGOGICZNĄ W ZGORZELCU

urat.pngApel – głos
w sprawie likwidacji Biblioteki Pedagogicznej znajdującej się w Zespole Szkół Zawodowych i Licealnych w Zgorzelcu przy ulicy Powstańców Śląskich 1.

Likwidacja Biblioteki Pedagogicznej stoi w sprzeczności z interesem społecznym mieszkańców Zgorzelca i powiatu zgorzeleckiego.
               Biblioteka, która posiada w swoich zasobach ponad 33 tysiące książek, publikacji naukowych, które służyły uczniom, studentom, nauczycielom i wszystkim tym, którzy chcieli podnieść poziom swojego wykształcenia i wiedzy, powinna nadal funkcjonować.
               Zwracamy się do decydentów o powstrzymanie procesu likwidacji Biblioteki Pedagogicznej.
               System oświaty nabrał cech uniwersalnych „ zaawansowane społeczeństwa potrzebują dociekań, a także szerokich badań, które służą rozwojowi społeczeństwa i poszerzają granice poznania”.
               Anthony Giddens w swojej książce Socjologia PWN 2004/5 przedstawia na stronie 522 tabelę, która ukazuje stopień rozumienia piśmiennictwa i nie jest to niestety budująca dla nas statystyka.
               Dlatego też każdy z nas, któremu leży na sercu dobro oświaty, poprzez swój wpis wyrazi poparcie naszych starań o zachowanie biblioteki.
               Bez szerokiego poparcia uczniów, studentów, nauczycieli szkół, wykładowców akademickich, mieszkańców Zgorzelca i powiatu, a także wszystkich, którym dobro oświaty nie jest obojętne, nie będziemy mieli uprawnionego prawa reprezentowania swojego i Państwa postulatu.
               Poparcie zebrane dzięki Państwu prześlemy w formie stosownej petycji do Marszałka Województwa Dolnośląskiego i Starosty Zgorzeleckiego.

Po otrzymaniu informacji o likwidacji Biblioteki Pedagogicznej, postanowiliśmy poprosić o wsparcie Pana Posła na Sejm RP Roberta Obaza. Nie zawiedliśmy się, Pan Poseł od razu skierował odpowiednie Pisma do Marszałka Województwa Dolnośląskiego oraz Starosty Zgorzeleckiego, które załączamy poniżej.

image05.jpeg

image116.jpeg

Za zgodą Posła na Sejm RP Roberta Obaza, publikujemy odpowiedź Starosty Zgorzeleckiego na zgłoszoną przez nas interwencje w sprawie Biblioteki Pedagogicznej

W SKRÓCIE KSIĄŻKI ZOSTANĄ W ZGORZELCU

odp_starosty1.jpg

Izabela Chrostek, Ewelina Wąsicka-Jędrys, Andrzej Kaczmarczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Izabela Chrostek, Ewelina Wąsicka-Jędrys, Andrzej Kaczmarczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.