W sprawie uciążliwej działalności odlewni w Nysie

Petycja do Rzecznika Praw Obywatelskich o podjęcie odpowiednich kroków, w sprawie uciążliwej działalności odlweni znajdującej się przy ul. Piłsudskiego 55, 48-300 Nysa. Problemy z odlewnią są od dawna, z pism przekazanych przez mieszkańców wynika, że w 2011 r. doszło do niespełnienia norm środowiskowych przez ww. odlewnię, która podobno poczyniła zmiany i problem ustał.

Jednak przeczą temu fakty tj. nadal wydobywający sie brunatny dym z kominów odlewni, a wraz z nim osiadający pył na poblisie samochody i zabudowania. Pył wchodzi w reakcję z lakierem samochódw, którego nie da sie usunąć tworząc powłokę podobną w dotyku do papieru ściernego. Mieszkańcy również skarżą na pył osiadający na zabudowania, wywieszone pranie, czy niemożliwość otworzenia okna ze względu na zadymienie, a wkonsekwnecji gryzący dym, który może być zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia.

Kontrole, które zostały przeprowadzone po uzyskaniu nowego pozwolenia zintegrowanego czyli od 2015 r., w mojej jak i mieszkańców ocenie są niefeketywne oraz mają charakter fakultatywny bowiem były przeprowadzane z zawiadomieniem przedsiebiorcy, mimo że zostały wszczete na wnioski Urzędu Miejskiego w Nysie jak i Starostwa w zw. ze skargami mieszkańców na uciązliwą działalnośc odlewni.

Ponadto z protokołów do kontroli wynika iż piece tzw. żeliwiaki nie pracowały podczas kontroli.

Każdy mieszkaniec Nysy, któremu nie podoba się uciążliwa działalność odlewni powinien podpisać tą petycję, aby w koncu wymusić na organach właściwe przeprowadzenie kontroli, a co za tym idzie dostosowanie się do wymogów środowiskowych odlewni, ponieważ w naszej ocenie odlewnia ich najprawdopdobniej może nie spełniać.

19433594_1321386274649248_1389025036_n.jpg18527897_220333911796236_7990554573818736986_n.jpg18699719_1702862246417102_3912967314364479527_o.jpg

Składając podpis, uprawniam Tomasz Hankus do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.