Wniosek o dostęp do informacji publicznej dot. Dariusza Cychola

Rzecznik prasowy Telewizji Polskiej

rzecznik@tvp.pl

Szanowni Państwo,

Powołując się na zapis punktu 3 „Zasad realizowania przez TVP Misji Publicznej”:  „Audycje  lub  inne  przekazy rozpowszechniane  przez  TVP  nie  mogą  propagować  działań  sprzecznych  z prawem, z polską racją stanu”[1] , a także korzystając z prawa do dostępu do informacji publicznej, zwracamy się do Państwa u udostępnienie następującej informacji dotyczącej Dariusza Cychola, szefa redakcji serwisu internetowego TVP Regionalna:

Czy  prawdą  jest, że  Dariusz  Cychol, pracując w TVP,  pod  własnym  nazwiskiem lub pod pseudonimem  współpracował  z  mediami  rozpowszechniającymi rosyjską propagandę („SPUTNIK” „Głos Rosji”)?

Niepokojące jest, że dotychczas władze TVP nie ustosunkowały się do doniesień świadczących o tym, że Dariusz  Cychol  pod  pseudonimem  „Cyprian  Darczewski”  miał  publikować  agresywne materiały propagandowe w polskojęzycznej wersji rosyjskiej rządowej tuby propagandowej„SPUTNIK” (wcześniej znanej pod nazwą "Głos Rosji Polska"), a także wspierać działalnośćDawida Hudźca, działacza Obozu Wielkiej Polski.

Informacje te pojawiły  się  w serwisach społecznościowych: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=248770731959800&id=218251225011751,  o  sprawie  pisała  „Gazeta  Polska”,  TV Republika:http://telewizjarepublika.pl/pracownik-tvp-pod-pseudonimem-szerzy-rosyjska-propagande-w-polsce,18514.html.

Sprawa  Dariusza Cychola  była  także  jednym  z  tematów  audycji  telewizyjnej  w  TV Republika, w której w lutym 2015 r. wziął udział Przewodniczący KRRiT  Jan Dworak:

W  związku  z  powyższym  uważamy,  że  opinia  publiczna  ma  prawo  wiedzieć,  czy  osoby zatrudnione w telewizji publicznej (bądź współpracująca z nią)  i mogące mieć wpływ na przekaz programów informacyjnych telewizji publicznej nie prowadzą działalności mogącej stać w sprzeczności z polską racją stanu. Dlatego prosimy o odpowiedź na nasze pytanie.

[1]  Zasady realizowania przez TVP Misji Publicznej” (załącznik do Uchwały Zarządu TVP S.A nr 108/2005 z dnia 29 marca 2005 roku) punkt 3.2. Wyważenie treści  w  procesie  kształtowania  opinii  (24):  „Audycje  lub  inne  przekazy rozpowszechniane  przez  TVP  nie  mogą  propagować  działań  sprzecznych  z prawem, z polską racją stanu”