Wnosimy o dopuszczenie projektu Aplikacji SMART CITY WaWa pod głosowanie w Budżecie Obywatelskim Warszawy, odrzuconej przez urzędników Ratusza przed głosowaniem

W dniu 18.08.2019 Fundacja Poprawmy Tę Polskę złożyła drogą elektroniczną do Prezydenta m.st. Warszawy oraz do Radnych Miasta petycję w sprawie dopuszczenia projektu „Aplikacja SMART CITY WaWa - cyberwładza w Twoich rękach” pod głosowanie w Budżecie Obywatelskim (dalej: BO) Warszawy na 2020 rok.
Zobacz poniżej wizualizację tej Aplikacji.

Do tej petycji, w dniu 25.08.2019 zostanie dołączona niniejsza lista podpisów osób, które ją popierają, bowiem 26.08.2019 zapadnie ostateczna decyzja urzędników w/s dopuszczenia tego projektu pod głosowanie samych mieszkańców.
Ale podpisy będziemy zbierać dalej do odwołania, niezależnie od ostatecznej decyzji urzędników.
Petycję możesz podpisać mimo, że nie jesteś z Warszawy, o ile jesteś za tym, żeby to jej mieszkańcy mieli możliwość zagłosować nad projektem Aplikacja SMART CITY WaWa.

Pamiętaj o zatwierdzeniu swojego podpisu w otrzymanym automatycznym mailu! Inaczej będzie nieważny!

Treść petycji zamieszczona jest poniżej, po kilku punktach chronologii zdarzeń, mających przybliżyć zaistniały problem:

1. Projekt Aplikacji SMART CITY WaWa opartej o najnowocześniejszą technologię blochchain został złożony dnia 10.06.2019 na portalu UM Warszawa.
Opis i szczegóły projektu możesz zobaczyć tu:
Jeśli już nie znajdziesz tam tej informacji, bo ostatecznie projekt będzie zdjęty z portalu przez urzędników, to poszukaj posta na stronie FB Fundacji Poprawmy Tę Polskę p.t."BLOCKCHAIN W SŁUŻBIE DLA WARSZAWIAKÓW”.
Przeczytaj pytania pod postem, weź udział w dyskusji.

2. Niestety w dniu 16.07.2019 urzędnicy Ratusza wydali negatywną ocenę projektu, która jest jednoznaczna z niedopuszczeniem aplikacji pod głosowanie mieszkańców Warszawy we wrześniu 2019 w BO miasta.
Szczegóły na ten temat wraz z argumentacją urzędników Ratusza możesz znaleźć tu:
Przeczytaj pytania pod postem, weź udział w dyskusji.

3. W dniu 13.08.2019 zostało złożone odwołanie od negatywnej oceny urzędników.
Szczegóły wraz z argumentacją znajdziesz tu:
Przeczytaj pytania pod postem, weź udział w dyskusji.

4. W dniu 18.08.2019 Fundacja Poprawmy Tę Polskę złożyła do UM petycję, jak pisaliśmy na początku, pod którą tutaj zbieramy podpisy.

Oto treść petycji:

„Chcemy, aby mieszkańcy Warszawy mieli możliwość głosowania we wrześniu 2019 nad projektem „Aplikacja SMART CITY WaWa - cyberwładza w Twoich rękach” w Budżecie Obywatelskim (dalej BO) na 2020 rok.
Nie zgadzamy się na odrzucenie tego projektu przez urzędników Urzędu Miasta przed glosowaniem i wnosimy o zmianę tej decyzji.

Warszawa nie ma aplikacji do głosowań, badań opinii publicznej, po lokalne inicjatywy obywatelskie opartej o najnowocześniejszą technologię blockchain.
Tworzone obecnie na zlecenie Urzędu Miasta st. Warszawy oprogramowanie do głosowań w BO Warszawy jest oprogramowaniem zcentralizowanym, nie opartym o blockchain i będzie miało ograniczony zakres zastosowań.
Jest na początkowym etapie tworzenia.
Technologia blockchain natomiast jest technologią zdecentralizowaną, opartą na rozproszonej sieci rejestrów, gdzie każdy z węzłów tej sieci przechowuje cały rejestr danych i dlatego możliwość utraty danych lub ich zafałszowania jest praktycznie wykluczone, gdyż każdy atak hakerski próbujący zmienić dane lub je zniszczyć będzie udaremniony przez sieć, która przechowuje wszystkie dane i jest w stanie je odtworzyć po każdej próbie zafałszowania danych lub ich zniszczenia.
Takiego poziomu bezpieczeństwa nie zapewnia system zcentralizowany, gdzie dane są przechowywane i zabezpieczane lokalnie.

Dlatego też powyższe projekty oparte na dwóch różnych technologiach powinny konkurować ze sobą.
Urzędnicy Ratusza nie powinni wykluczać tego, który jest nowocześniejszy i bezpieczniejszy.
Mieszkańcy Warszawy powinni mieć możliwość wyboru pomiędzy tymi projektami, bo te projekty z założenia mają służyć im samym.

Warszawa może mieć najnowocześniejszy system do głosowań na świecie, postawiony w aplikacji mobilnej w ciągu 1-ego roku, gdyż w Polsce do tego celu można wykorzystać istniejącą już do tego celu technologię - blockchain iVoiting.

Niech zdecydują o tym sami jej mieszkańcy."

Jeśli tak uważasz, jak w petycji, podpisz ją TERAZ.Podziel się nią na swoim FB i w innych mediach społecznościowych.
Śledź wątek na stronie FB Fundacji Poprawmy Tę Polskę.
Zapisz się do Grupy na FB „Grupa Aplikacja SMART City WaWa”.
Bądźmy w kontakcie!

SMART_CITY_WaWa-zbiorcze.jpg

Fundacja Poprawmy Tę Polskę    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Fundacja Poprawmy Tę Polskę do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.