Wsparcie dla Branży Czystości w Polsce

PSFS_(5).png

Szanowni Państwo,

My, przedsiębiorcy z branży czystości w Polsce z wielkim niepokojem obserwujemy sytuację związaną z pandemią koronawirusa na całym świecie. Wirus SARS-CoV 2 nie tylko infekuje ludzi, ale także polską i zagraniczną gospodarkę oraz relacje biznesowe jakie łączą nas z naszymi Kontrahentami.

To MY jak również inne branże, świadczymy usługi, które tworzą wiele miejsc Pracy na terenie całej Polski. Od czasu pojawienia się pierwszych przypadków zakażeń wirusem SARS-CoV 2 na terenie Polski branża czystości odnotowuje spadek zamówień oraz sprzedaży swoich usług i produktów zarówno przez małe jak i duże przedsiębiorstwa.

Popyt jaki przed pojawieniem się wirusa przyświecał rozwojowi branży w obecnej sytuacji przekłada się na kłopoty związane z utrzymaniem płynności finansowej, problemy w regulowaniu stałych zobowiązań, a co za tym idzie z redukcją zatrudnienia pracowników. Warto podkreślić, że utrata pracy i środków do życia przez osoby związane na co dzień z branżą czystości w Polsce wpłynie negatywnie na życie i bezpieczeństwo właścicieli przedsiębiorstw, pracowników oraz ich rodzin. Z ogromnym niepokojem obserwujemy jak wiele firm informuje o braku nowych zleceń oraz o zawieszaniu obecnych umów na czas zakończenia pandemii.

Branża czystości w Polsce została wystawiona na poważną próbę, która spowodowana jest masową rezygnacją z wykonywanych usług co wiąże się ze zmniejszeniem sprzedaży dóbr. Szczególnie niebezpiecznym czynnikiem jest przedłużający się stan niepewności i fakt, że jest zbyt wcześnie, by całościowo móc ocenić wpływ epidemii na gospodarkę i jej poszczególne sektory. Podkreślamy, że obecna sytuacja może w niedługim czasie doprowadzić do zamknięcia wielu przedsiębiorstw.

W związku z narastającymi problemami m.in. ograniczeniem kosztów stałych prowadzenia przedsiębiorstwa ( np. redukcja etatów) czy brak płynności finansowej, która będzie prowadziła do braku możliwości regulowania zobowiązań finansowych wobec dostawców, szczególnie zwracamy się do Rządu RP, instytucji państwowych, samorządów, spółek skarbu państwa oraz do naszych zleceniodawców o wspólne działania w tej kryzysowej sytuacji oraz partnerstwo w zaistniałej sytuacji.

Wnosimy o:

• Ulgi i zwolnienia podatkowe dot. ZUS i CIT – obecna sytuacja sprawia, że nie będziemy w stanie regulować powyższych zobowiązań w związku z brakiem lub ograniczeniem zleceń;
  • Jednorazowe lub ratalne wsparcie finansowe dla firm z branży czystości z budżetu państwa;
  • Jak najszybsze uruchomienie przetargów przez samorządy, instytucje samorządowe, publiczne i państwowe oraz spółki skarbu państwa na świadczenie usług czyszczenia, sprzątania, dezynfekcji oraz zakupu środków czystości i higieny. (Apelujemy o podzielenie przetargów na mniejsze zlecenia i podzielenie równomiernie dla lokalnych przedsiębiorstw);
  • Zaliczkowanie już w tym momencie przetargów i ofert zaplanowanych do końca 2020 roku;
  • Urealnienie terminów płatności, które pozwolą na zachowanie płynności finansowej – do nie dłuższych niż 30 dni;

Głęboko wierzymy, że kryzys mający negatywny wpływ na polską jak i światową gospodarkę szybko się skończy. Dlatego apelujemy o pomoc w tym trudnym czasie do Rządu RP oraz o wyrozumiałość naszych partnerów biznesowych i Klientów. Jesteśmy zdecydowani na szczerą i otwartą dyskusję, która przyczyni się do ograniczenia negatywnych skutków pandemii koronawirusa na branżę czystości jak i całą polską gospodarkę.

To My jako przedsiębiorcy i pracownicy tworzymy biznes i jesteśmy jednym z trybów polskiej gospodarki i to właśnie My musimy okazać w tych trudnych chwilach solidarność w walce z wirusem jak i nadchodzącą recesją. Musimy być solidarni, a spory i niesnaski odłożyć na bok.

Mamy nadzieję, że nasze stanowisko spotka się z Państwa zrozumieniem i dzięki zachowaniu partnerskich relacji, w poczuciu wspólnej odpowiedzialności uda nam się razem przezwyciężyć zaistniałą sytuację.

Podpsisz i dołącz do naszego apelu! Dołącz do akcji #DlaBranzyCzystosci

Kontakt: psfs@psfs.com.pl

Jakub Biesiada

Przewodniczący Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Firm Sprzątających

Otrzymują:

Premier Rządu RP

Minister Rozwoju

Minister Zdrowia

Główny Inspektor Sanitarny

Organizacje branżowe

Podpisując, akceptuję, że Jakub Biesiada będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: