Wspieramy Operę Wrocławską!

List otwarty do redakcji portalu wyborcza.pl

W trosce o niezbywalną wartość, jaką jest prawo do kultury, apelujemy o natychmiastowe zaprzestanie publikacji medialnych szkalujących dobre imię Opery Wrocławskiej i jej Zarządu. Takie działania znacznie utrudniają realizację strategii Opery, dzięki której ma ona szansę zostać liczącą się w świecie instytucją kultury.

Medialne doniesienia inicjowane przez redakcję portalu wyborcza.pl, mogą finalnie doprowadzić do zniszczenia wyjątkowego projektu, a tym samym szansy na pozycjonowanie dolnośląskiej perły kultury jako miejsca, w którym realizowane są wydarzenia artystyczne na najwyższym poziomie.

To dla nas zaszczyt, że Mariusz Kwiecień, światowej sławy Artysta, który swoim talentem olśnił melomanów na najważniejszych scenach operowych świata, a na którego nazwisku opierały się całe sezony w największych światowych teatrach, zdecydował się na realizację swoich doświadczeń i pasji jako Dyrektor Artystyczny w Operze Wrocławskiej.

Tym bardziej jest to dla nas bolesne, że w naszym mieście pojawiają się publikacje medialne, w których dorobek i osiągnięcia Mariusza Kwietnia, a także korzyści płynące z jego pracy na rzecz Opery są pomijane, a prym wiodą jedynie kwestie związane z wysokością zarobków.

Jako melomani żyjący operą, kochający operę i podróżujący dla niej po całym świecie niezwykle doceniamy to, co robi nasz nasz teatr i traktujemy działania Dyrekcji Opery jako inwestycję w jej przyszłość. Przyszłość na miarę ambicji Wrocławia oraz Dolnego Śląska w skali Kraju, Europy i Świata.

W dobie pandemii, która zabiera nam nie tylko zdrowie, ale możliwość przeżywania sztuki na żywo, nasza opera nie pozostawiła nas samych. Drzwi dla publiczności są zamknięte, ale wrocławski teatr gra i nieustannie realizuje wspaniałe wydarzenia online.

Tym bardziej jesteśmy oburzeni faktem, że w tak trudnym dla nas czasie, gdzie każdy próbuje na nowo zaprojektować codzienne funkcjonowanie, media wprowadzają chaos i podburzają opinię publiczną.

Z całą stanowczością nie godzimy się z taką praktyką i żądamy zaprzestania publikowania artykułów szkalujących dobre imię Opery.

Składając podpis, uprawniam Igor Korczagin do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.