Zachowajmy drzewa nad Zalewem Lipówka!

Do: Burmistrza Miasta i Gminy Września

My, niżej podpisani mieszkańcy, zwracamy się z prośbą o zachowanie istniejącego drzewostanu przy realizacji inwestycji polegającej na rozbudowie ścieżki pieszo-rowerowej wokół Zalewu Lipówka.

Budowa wspomnianej ścieżki pieszo-rowerowej jest potrzebną inwestycją. Niemniej jednak przy jej rozbudowie powinno się pamiętać, że w sierpniu 2017 roku przez nasze miasto przeszła ogromna wichura, która zdziesiątkowała starodrzew w naszej okolicy, również nad Zalewem. Tymczasem projekt rozbudowy ścieżki zakłada wycięcie kilkudziesięciu drzew, w tym 26 o obwodzie pnia przekraczającym 1 metr.

Dlatego apelujemy, by przy poszerzeniu ścieżki nie niszczyć tylu drzew, w tym o tak znacznych rozmiarach. O ile to możliwe, prosimy o takie poprowadzenie inwestycji, by ścieżka omijała rosnące drzewa, a gdy nie jest to możliwe o nieposzerzanie ścieżki w zadrzewionych miejscach. I bez tego inwestycja spełni bowiem swój cel i znacznie usprawni poruszanie się wokół Zalewu.

Należy pamiętać, iż drzewa m.in. wzbogacają powietrze w tlen, redukują poziom CO2, zmniejszają hałas, zatrzymują pyły i zanieczyszczenia, ułatwiają cyrkulację powietrza, dodatkowo zmniejszają odczuwanie upałów, zapewniają cień i pozytywnie wpływają na samopoczucie mieszkańców - nie mówiąc już o estetyce. Ich wycięcie pozbawi nas wszystkich tych korzyści.

Dlatego apelujemy o oszczędzenie tych szczególnie cennych przyrodniczo i krajobrazowo miejsc. Pamiętajmy, ta inwestycja ma służyć przecież rekreacji, w której drzewa wcale nie przeszkadzają, a wprost odwrotnie - sprawiają, że nad Zalewem jest przyjemnie i ładnie.

Jednocześnie wskazujemy, że podmiotem wnoszącym petycję jest grupa podmiotów, a osobą reprezentującą podmiot wnoszący petycję Stowarzyszenie Projekt Września (ul. Jana Pawła II 20B/1, 62-300 Września).

Stowarzyszenie Projekt Września    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie Projekt Września do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.