Wprowadzenie zakazu montażu kolców przeciw gołębiom

Każdego roku, ptaki żyjące w miastach narażone są na utratę życia z powodu zamontowanych na budynkach  metalowych kolców. Niestety kolece są legalnym środkiem mającym zniechęcić ptaki do założenia gniazd.

Montaż metalowych kolców, z racji niskiej ceny jest bardzo popularnym rozwiązaniem. Jest to rozwiązanie nieskuteczne. Ptaki próbują zakładać gniazda pomiędzy kolcami co może mieć tragiczne skutki, zwłaszcza dla młodych piskląt, które zaczynają stawiać pierwsze kroki. Pisklę, które nadzieje się na taki kolec, nie ma możliwości uwolnienia się z śmiertelnej pułapki. Umiera w wielogodzinnych cierpieniach na oczach nie mogących mu pomóc zrozpaczonych rodziców.

Elewacje budynków można zabezpieczyć przy pomocy specjalnej siatki. Montaż takiej siatki nie stwarza zagrożenia dla ptaków i uniemożliwi im założenie gniazda.

Nie mamy prawa jako ludzie, narażać żyjące w naszym otoczeniu ptaki na tak brutalną śmierć.

Apelujemy do Posłów na Sejm o zmianę przepisów prawa i wprowadzenia zakazu montowania kolców, które stanowią śmiertelne zagrożenie dla bezbronnych zwierząt.

273932590_5462007547161723_1385507449571080004_n.jpg

Tragiczna historia z Kielc:

Jak rozwiązać problem gołębi w mieście:

Podpisując, upoważniam Dariusz Grochal do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.