Zbudujmy chodnik przy ulicy Tomasza Prylińskiego w Krakowie

IMG_98441.JPG

Stowarzyszenie Aktywne Pychowice prosi o poparcie petycji kierowanej do Prezydenta Miasta Krakowa, prof. dr hab. Jacka Majchrowskiego, o wybudowanie chodnika przy ulicy Tomasza Prylińskiego.

W momencie budowy osiedla, było ono kameralnym kompleksem, a same Pychowice w latach 90-tych do wczesnych lat były relatywnie mało zasiedlone, zatem i ruch samochodowy był ograniczony. Ostatnia dekada to niesamowity rozrost i rozbudowa osiedla, a co się z tym wiąże,  pojawienie się nowych mieszkańców, w tym wielu rodzin z dziećmi, a także aut. Dynamikę rozwoju widać doskonale w szkole nr 62, gdzie jeszcze w 2000 roku klasy uczyły się w grupach 15-17 osobowych na jednym poziomie, do chwili obecnej gdzie szkoła ma klasy po 25 osób i po dwie lub nawet trzy na każdym roczniku, a szkoła po raz kolejny jest przewidziana do rozbudowy. Ulica Tomasza Prylińskiego jest  jedną z głównych arterii i najbardziej uczęszczanych ciągów komunikacyjnych naszego osiedla, zarówno przez samochody i rowerzystów, jak i pieszych – w tym dzieci, młodzież, rodziców i opiekunów z wózkami. Zapewnia ona dojazd do osiedli zlokalizowanych “na tyłach” Pychowic. Wielu mieszkańców osiedla codziennie chodzi tą ulicą do sklepu, przedszkola, na plac zabaw, na przystanek autobusowy czy na spacer w kierunku pobliskich zielonych terenów rekreacyjnych. Wieczorem jest to jedyna “bezpieczna” droga, ze względu na zlokalizowane na niej miejskie oświetlenie. W obecnym kształcie, pomimo ograniczenia prędkości do 30km/h, obecność pieszych na ulicy jest dla nich niebezpieczna z powodu ograniczonej widoczności (parkujące auta, mijające się auta), w szczególności po zmroku, oraz ze względu na przebieg ulicy – przez wzniesienie i z ostry zakręt z ograniczoną widocznością. Ponadto, według obserwacji mieszkańców, nagminnym jest tutaj przekraczanie przez kierowców dozwolonej prędkości.

W związku z tym wnioskujemy o przeprowadzenie analizy możliwości budowy chodnika przy ulicy Tomasza Prylińskiego oraz wpisanie tego przedsięwzięcia do zadań realizowanych przez miasto w najbliższym możliwym terminie. Jednocześnie prosimy o wybór rozwiązania, które poprawi bezpieczeństwo pieszych przy możliwie największym zachowaniu istniejącej zieleni, w szczególności drzew.

logo_stowarzyszenie.jpg

Przejście ul. Prylińskiego z dzieckiem po zmroku:
120707591_3368279866558923_6313426822523145613_n.jpg

Droga z dziećmi przez skrzyżowanie Prylińskiego i Sodowej:
120719466_3106287769494352_3752630913432573039_n1.jpg

Stowarzyszenie Aktywne Pychowice    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Aktywne Pychowice do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.