Zmiana godzin pociągu pol regio na trasie Toruń Wschodni - Bydgoszcz Główna

W dniu 15.12.2019 wchodzi w życie nowy rozkład pkp w całej Polsce. Niestety na trasie Toruń Bydgoszcz nie poprawia on jakości dojazdów.

W dniu dzisiejszym pociągi popołudniowe odjeżdżają w godzinach 15.28, 16.36, 17.24. To tylko kilka z nich. Ale te kilka pociągów kursuje w godzinach szczytu.

Według planowanej zmiany rozkładu jazdy odjazdy z dworca wschodniego w Toruniu mają zostac zmienione na godziny 15.33, 16.13, oraz 18.34.

Najbardziej dotkliwie odczują zmianę odjazdów osoby pracujące w Toruniu a dojeżdzajace do Bydgoszczy. Przesunięcie odjazdu z 16.36 na 16.13 najpewniej wielu osobom uniemożliwi dotarcie na peron na tę godzinę. Ponadto usunięcie połączenia o 17.24 tworzy ''dziurę" w odjazdach a podróżni zmuszeni są czekać godzinę na kolejny pociąg.

Każda osoba dojeżdżjaca na Dworzec Wschodni w Toruniu doskonale wie jak duże korki tworzą się na wiadukcie Kościuszki w godzinach szczytu. Bardzo często, jeśli nie codziennie utrudniają one dotarcie na dworzec w odpowiednim czasie. Przejechanie przez wiadukt w tych godzinach trwa średnio dwa razy dłużej czyli około 20 minut.

Dla osób, które kończą pracę o godzinie 16.00 brakuje dogodnego połączenia do domu. A myślę, że nie jest ich niewiele.

Zmieńmy planowaną korektę w rozkładać jazdy PKP, bo jeśli nie my, to kto?

Z poważaniem,

Joanna Duklas

Pasażer pkp

Podpisując, upoważniam Joanna Duklas do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.