Wezwanie władz ZOSP RP do zaprzestania szkodliwych działań w sprawie projektu ustawy o OSP

My, Druhny i Druhowie Ochotniczych Straży Pożarnych w związku z opublikowanymi stanowiskami w sprawie projektu ustawy o OSP wzywamy władze Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej do zaprzestania działań  na szkodę naszego środowiska.

Uważamy że  uwagi zawarte m.in. w uchwale Zarządu ZOSP RP Nr 53/XIII/2021 z dnia 20.05.2021 pod adresem http://www.zosprp.pl/?q=content/stanowisko-zwiazku-osp-rp-w-sprawie-projektu-ustawy-o-ochotniczej-strazy-pozarnej  z których wynika negatywne opiniowanie części wspomnianej ustawy w istotnej części nie mają podstaw merytorycznych i są nieuzasadnione.

Nie zgadzamy się ze stanowiskiem ZOSP RP zawartym w ww. uchwale.

Komunikację ZOSP RP do dnia 21.05.2021 w tej sprawie opiniujemy negatywnie ponieważ w naszej ocenie:

- wpływa negatywnie na relacje naszego środowiska z PSP i organami państwowymi

- naraża wizerunek ZOSP RP i jego członków  na szwank

- sprzyja rozpowszechnianiu nieuzasadnionych interpretacji zapisów projektu ustawy o OSP

Podpisując, upoważniam dh do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.