ZOSTAWCIE NASZE PLAŻE !

P E T Y C J A

Sopockich organizacji pozarządowych:

Mieszkańcy dla Sopotu, In Memoriam, Sopockie Potoki, w sprawie:

Pozostawienia sopockich wydm i plaż w obecnym kształcie, który gwarantuje poszanowanie dla natury i naszego prawa do wypoczynku w niezeszpeconym działalnością człowieka i komercją krajobrazie.  obraz_2021-02-15_145518.png

W ciągu ostatnich lat obserwujemy zdecydowany sprzeciw mieszkańców Sopotu wobec dewastacyjnej działalności, (odbywającej się z przyzwoleniem sopockich władz) polegającej   na zabudowie plaż i tym samym naruszaniem ich piękna.  Przeważająca część sopocian uważa, że sopockie plaże są naszym, sopocian dobrem, ważnym tak  dla mieszkańców, jak i dla wielu wczasujących Polaków i zagranicznych gości! Nasze plaże, są niejako dobrem narodowym.  Dlatego nie należy ich  zabudowywać i niszczyć zachowanych stosunkowo dobrze wydm po północnej stronie mola!!! Zniszczenie plaż i połączonych z nimi wydm, przez nastawione tylko na zysk inwestycje, odcisną stałe i negatywne piętno na naszym Sopocie i bezpowrotnie zniszczą u n i k a l n y  …charakter naszego miasta! Dodatkowo należy pamiętać, że sopockie plaże, będące (w odróżnieniu od większości innych plaż w Polsce), własnością gminy nie mogą być traktowane jako zwykłe działki budowlane, które mogą zostać sprzedane. Mamy podstawy, aby obawiać się , że wieloletnia dzierżawa, zwłaszcza pod zabudowę stałą, jest furtką, otwierającą (podobnie  jak w analogicznych przypadkach w innych krajach UE)  możliwość p r y w a t y z a c j i  terenów plażowych. Nasze Stowarzyszenia i mieszkańcy Sopotu, sopocianie i sopocianki uważają i stoją na stanowisku, że sopockie plaże powinny zachować swój obecny charakter i pozostać własnością G M I N Y, CZYLI NASZĄ, Mieszkańców! Jakiekolwiek zmiany,  dotyczące własności plaż  powinny zostać poddane konsultacjom społecznym, z referendum włącznie!! Wszelkim rozstrzygnięciom w tej sprawie powinna   towarzyszyć   wyjątkowa p r z e j r z y s t o ś ć   i   j a w n o ś ć !!!!!      Dlatego zapraszamy do podpisywania naszej petycji do władz Sopotu wszystkich mieszkańców, którzy domagają się zaprzestania budowy na plaży nowych obiektów co radni powinni uwzględnić w swoich decyzjach dotyczących nowego planu zagospodarowania przestrzennego plaż.

Krzysztof Iwanow, Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu, Stowarzyszenie In memoriam , Stowarzyszenie Sopockie Potoki    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Krzysztof Iwanow, Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu, Stowarzyszenie In memoriam , Stowarzyszenie Sopockie Potoki do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.