Sprzeciw dla planowanej inwestycji mieszkaniowej wielorodzinnej przy ul. Rydlówka, na działkach będących w użytkowaniu wieczystym dla celów sportowych Klubu Sportowego Garbarnia

Skontaktuj się z autorem petycji

MPZP „Rydlówka”

2024-01-18 16:33:49

Drodzy Krakowianie,

Wczoraj został uchwalony plan miejscowy dla „Rydlówki”. Udało się zachować przeznaczenie działek 370/11 i 370/12 na cele sportowo-rekreacyjne. Poprawka, mówiąca o korzystnej dla RKS Garbarnia zmianie przeznaczenia na budownictwo mieszkaniowe została wycofana. Wciąż pozostaje ryzyko, że Klub rozpocznie budowę, bo choć sprawa o rozwiązanie użytkowania wieczystego z miastem jest w sądzie, a mieszkańcy starają się unieważnić wydane decyzję, wciąż jest ważne pozwolenie na budowę czterech bloków. Oby tak się nie stało, bo jest szansa na rozwiązanie problemów Garbarni, w sposób kompromisowy i zabezpieczający interes  mieszkańców. Radni mają pracować nad ustaleniem formy pomocy Garbarni. Może to być Zintegrowany Plan Inwestycyjny,  nowość która umożliwia wprowadzenie zmian do uchwalonego już planu miejscowego. Ponieważ nie chcemy aby tym sposobem, za naszymi plecami działki zostały przekwalifikowanie w formie zgodnej z oczekiwaniami wyłącznie Klubu, chcemy jako mieszkańcy brać udział przy tworzeniu tego Planu. Chcemy kompromisu, który gwarantowałby przetrwanie klubu, a jednocześnie sprostał oczekiwaniom krakowian odnośnie zagospodarowania działek i otoczenia Wilgi  w tamtym rejonie, w tym ścieżki rowerowej.

Debatę na temat MPZP „Rydlówka” podczas wczorajszej sesji Rady Miasta będzie można wkrótce oglądnąć na stronie BIP

Tymczasem serdecznie zapraszam do dołączenia do nowej grupy na Facebooku – „Rydlówka i okolice Wilgi”.

Będziemy tu informować na bieżąco o tym co dzieje się wokół tematu „działek Garbarni” nad Wilgą, ale mamy nadzieję, że przede wszystkim wspólnie debatować i wpływać na wygląd tej okolicy oraz plany Urzędników Miejskich i Radnych związane z rozwiązaniem problemów RKS Garbarnia.  Chcemy mieć wpływ na bieg wydarzeń i wspólnie wypracować kompromisowe rozwiązanie, które nie pozwoli upaść Klubowi, ale będzie satysfakcjonujące dla Mieszkańców.

Ale nie tylko! Z pewnością będzie to dobre miejsce, by dyskutować na inne ważne tematy.

Trzymajcie kciuki, aby udało się stworzyć fajną, zieloną przestrzeń nad Wilgą!

Katarzyna Łęcka

Odpowiedź na petycję od Prezydenta Miasta Krakowa

2023-08-30 12:09:13

Screenshot_2024-04-24_at_10.54_.31_.png

PREZYDENT_MIASTA_KRAKOWA2.jpgPREZYDENT_MIASTA_KRAKOWA3.jpgPREZYDENT_MIASTA_KRAKOWA4.jpgPREZYDENT_MIASTA_KRAKOWA5.jpgPREZYDENT_MIASTA_KRAKOWA6.jpg

Katarzyna Łęcka

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.